Τραγική Ευρώπη: Ζητούν στρατόπεδο 400.000 προσφύγων στην Αθήνα- Oι FT δελεάζουν την Ελλάδα με περικοπή χρέους!

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Η Ευρώπη δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Ανίκανη να αντιμετωπίσει σοβαρά την προσφυγική κρίση που η ίδια δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό, προσπαθεί να κλείσει τα μάτια και να μεταφέρει το πρόβλημα σε αυτούς που δεν έχουν καμία ευθύνη αλλά έτυχε να είναι πάνω στη πρώτη γραμμή της προσφυγικής ροής. Δηλαδή στην Ελλάδα.

Ετσι, μετά τις κραυγές της υπουργού Εσωτερικών της Δανίας για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια της συνόδου για το προσφυγικό στην Ολλανδία τη Δευτέρα, «έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300.000 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα», όπως τόνισε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times προτείνει σχέδιο «ανταλλαγής» χρέους με κράτηση μεταναστών στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας, δε, το δημοσίευμα των Finacial Times, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής».

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται· ανησυχώ» επισήμανε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ο Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Σχολιάζοντας, δε, το δημοσίευμα των Finacial Times, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής».

«Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για την μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία, και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους… Σε αυτό ομοφώνησαν όλοι στην ΕΕ» επισήμανε.

Τι προτείνουν οι Financial Times

Το δημοσίευμα-άρθρο, που υπογράφει ο βετεράνος αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν, προτείνει ως μοντέλο για τους καταυλισμούς στην ελληνική επικράτεια, να λειτουργήσουν οι καταυλισμοί για εκτοπισμένους στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρόταση του Ράχμαν έχει ως εξής: «Η Ελλάδα συμφωνεί να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με την βοήθεια της ΕΕ, διακόπτοντας την ροή μεταναστών στην βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία συμφωνεί σε μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό την διαχείριση της ΕΕ και θα γυρίζουν στη Συρία, ή από όπου αλλού διαφεύγουν, όταν αποκατασταθεί η ειρήνη» γράφει.

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο» αναγνωρίζει ο αρθρογράφος, υποστηρίζοντας όμως πως διαπιστώνει ότι «πτυχές του ίσως να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» -δείχνοντας στις αναφορές περί περίφραξης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τη φερόμενη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου αλλά και της Κομισιόν.

Και συνεχίζει: «Αν οι Έλληνες εμφανίζονταν να κάνουν μια μεγάλη χάρη στους Γερμανούς με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να υποστηρίξει στους ψηφοφόρους της μια πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και μόλις έκαναν την πρώτη κίνηση οι Γερμανοί, θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι πιστωτές της Ελλάδας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here