Θανάσης Βασιλόπουλος: Ο βιρτουόζος του κλαρίνου

 

Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ 

 

Οργανοπαίκτης και βιρτουόζος του κλαρίνου.  Ξεκίνησε ξυπόλυτος, ένα περιπλανώμενο παιδί με κλαρίνο, να αλωνίζει τους δρόμους για ένα μικρό μεροκάματο. Χρόνια μετά, έχοντας ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή, έφτασε να παίζει σε συναυλία της Björk, να κάνει δίσκο με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και να συντροφεύει τους μεγαλύτερους Ελληνες τραγουδιστές στις πίστες. Ο Θανάσης Βασιλόπουλος μας μιλά για την παραδοσιακή μουσική και το μεγάλο του όνειρο.

Από πόσων χρονών ασχολείσαι με τη μουσική;

 Ξεκίνησα να προσπαθώ να μάθω το όργανο τεσσάρων ετών, το έδινα στη μητέρα μου και της έλεγα: δείξε μου πως να φυσήξω… δεν ήξερε ούτε εκείνη φυσικά, προσπαθούσε όμως να με βοηθήσει όπως μπορούσε… 9 ετών άρχισα να παίζω με τον πατέρα μου στα πανηγύρια.

-Οι δάσκαλοί σου;

 Ο πατέρας μου Γιώργος και ο θείος μου Γιάννης Βασιλόπουλος. Ο θείος μου πολύ λίγα πράγματα μου είπε για το κλαρίνο και για την τεχνική, ήταν όμως πολύ ουσιαστικά για μένα…ίσως επειδή τον θαύμαζα πολύ…τα τήρησα…

-Τι ειναι το κλαρίνο για σένα;

Από τότε που ήμουν μικρός, στο Αγρίνιο ακόμα, εκει που γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια,  το κλαρίνο ήταν ο τρόπος μου για να εκφραστώ…παίζοντας εξέφραζα τα συναισθήματά μου…ήμουν και είμαι ακόμα ντροπαλός…γι’ αυτό και όταν παίζω κλείνω τα μάτια μου…αλλά και γιατί παίζοντας «ταξιδεύω» και ονειρεύομαι…

-Γιατί ενα νέο παιδι να ασχοληθει με την παραδοσιακή μουσική;

Αν αφήσουμε την παραδοσιακή μας μουσική να χαθεί, να την προσπεράσει η μουσική που έρχεται από έναν άλλο τόπο θα «θάψουμε» σιγά-σιγά τον πολιτισμό μας. Η Ελλάδα έχει ένα θησαυρό μουσικής…θησαυρός ήχων… πολύχρωμων! Πρέπει τα νέα παιδιά να αγαπήσουν αυτή τη μουσική για να συνεχίσουμε να έχουμε πολιτισμό, αλλιώς θα τον «εξαφανίσουμε»!!!

-Με ποιον συνθέτη θα ήθελες να συνεργαστείς;

 Έχω συνεργαστεί με τους περισσότερους σύγχρονους συνθέτες,  έχω παίξει σε χιλιάδες τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, πρόσφατα εκπληρώθηκε και ένα όνειρό μου, έπαιξα μία μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη, λέγεται «Πάολα», θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου σε ένα δίσκο που θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες. Ένα ακόμη ανεκπλήρωτο όνειρό μου είναι ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να παίξω και κάποιες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

-Μίλησε μας για το δισκο που έβγαλες με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου…

 Ήμουν και είμαι θαυμαστής του Βαγγέλη Παπαθανασίου, τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι από τους Έλληνες που θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνει “μετάγγιση πολιτισμού” εκτός Ελληνικών συνόρων…αυτός και η Νάνα Μούσχουρη.

-Πως ηταν η συνεργασία μαζί του;

Εξαιρετική, τον συνάντησα στο σπίτι του, είχα και το όργανο μαζί μου, μου ζήτησε να του παίξω και το έκανα…επέλεξε τις μελωδίες που ήθελε να ακούσει παιγμένες από το κλαρίνο μου… έχω ξαναπεί σε συνέντευξη πως όταν τον περίμενα να κατέβει (στον κάτω χώρο του σπιτιού του) και τον είδα να κατεβαίνει τις σκάλες  τον παρομοίωσα με τον θεό Δία…έτσι μου φάνηκε εκείνη τη στιγμή…ωραίος, απλός άνθρωπος…όπως πρέπει να είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης!

-Ετοιμάζεις δίσκο με δημοτικά;

Είναι μία σκέψη, μαζεύω υλικό, ακούω τραγούδια σχεδόν τρία χρόνια…ναι, είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω…ελπίζω να τα καταφέρω…μεγάλωσα με αυτή τη μουσική, είναι στο αίμα μου, ακόμα έχω στ’ αυτιά μου τους ήχους από τα πανηγύρια, βρέθηκα δίπλα σε πολύ μεγάλα ονόματα της δημοτικής μουσικής…προέρχομαι από εκει και θα ήθελα εκει να καταλήξω…

-Τι θα περιλαμβάνει;

 Τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας… Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ρούμελη, Πελοπόννησο…σκέφτομαι και κάποια σμυρνέϊκα τραγούδια…και κάποια σολιστικά.

-Για το καλοκαίρι τι προγραμματίζεις;

 Θα κάνουμε κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με τον Αντώνη Ρέμο που συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια. Έχω συζητήσει και για κάποιες εμφανίσεις στην Τουρκία, με μία τραγουδίστρια απο εκεί… μου έχει γίνει η πρόταση και την έχω αποδεχτεί, αυτό για τον Σεπτέμβρη.

-Η κρίση εχει επηρεάσει τον χώρο σας;

 Εννοείται!!! Πάρα πολύ…λιγότερες μέρες εμφανίσεων, μικρότερα μεροκάματα…

-Ονειρεύεσαι μια συναυλία αφιερωμένη στον…..

 Μιά και αναφερθήκαμε στην παράδοση, θα μου άρεσε να γίνει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο μεγάλο ερμηνευτή της, τον Γιώργο Παπασιδέρη, την Γεωργία Μιτάκη και φυσικά τον άρχοντα του κλαρίνου, το θείο μου, Γιάννη Βασιλόπουλο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here