Μέρκελ: Ευρώ χωρίς λιτότητα για την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει

ΦΩΤΟ: INTIME

Δριμύ κατηγορώ, στην ελληνική κυβέρνηση ότι «τους τελευταίους 6 μήνες δεν έδειξε καμία υπευθυνότητα για τους πολίτες που υπέφεραν» απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ,μιλώντας στην γερμανική βουλή  ενόψει της ψηφοφορίας  για το πακέτο οικονομικής βοήθειας  για την Ελλάδα.

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας και τον  έλληνα  πρωθυπουργό, τόνισε: » Ο Τσίπρας είπε πως θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και θα σταματήσει τη λιτότητα. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Η Γερμανίδα καγκελάριος  μιλώντας στη Βουλή,  έκανε μια συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας που εξάχθηκε από αυτές, λέγοντας: «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει να παίζεται τέτοιο δράμα όπως συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας. Η νέα ελληνική κυβέρνηση συνάντησε άλλες 18 κυβερνήσεις στο Eurogroup. Υπήρξαν αντίθετες απόψεις, αλλά είχαμε ένα κοινό στόχο και κοινές προσπάθειες. Πιστέψαμε και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», ανέφερε στον πρόλογό της.

Για το δημοψήφισμα, είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα και το 61% των Ελλήνων είπε »όχι». Το αποτέλεσμα αυτό δημιούργησε συντρίμμια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Τι μπορούσαμε να κάνουμε; Πρώτον να διαμορφώσουμε και να ερμηνεύσουν με άλλο τρόπο τις συνθήκες και να φτιάξουμε μια διαφορετική ένωση αδιαφορώντας για το κατά πόσο οι συνθήκες υπαγόρευαν ένα κούρεμα. Αυτό θα έβαζε τέλος στη συνθήκη δικαίου της Ευρώπης. Θα μπορούσαμε να τα παρατήσουμε και να μην προσπαθήσουμε. Η συνέπεια θα ήταν το χάος και η βία. Αυτό θα ήταν το τέλος της κοινότητα ευθύνης και της κοινής υπευθυνότητα στην Ευρώπη. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Για τη συμφωνία, η κ. Μέρκελ επισήμανε: «Προχωρήσαμε σε συμφωνία για το καλό της Ελλάδας και της Γερμανίας και για να ενδυναμώσουμε την Ευρωζώνη. Η Ευρώπη θα αναδειχθεί πιο δυνατή από αυτή την κρίση. Η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή όσο όλοι κάνουμε το σωστό πράγμα. Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα μια ευκαιρία, το λέω σε όσους δεν είναι σίγουροι για τη συμφωνία. Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, η εναλλακτική λύση θα ήταν χάος. Ζητάω από την Bundestag να ψηφίσει υπέρ αυτής της συμφωνίας, είναι ο καλύτερος δρόμος».

Για τον Σόιμπλε, είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι πήραν μέρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και ειδικά τον κ. Σόιμπλε για την αντοχή του. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους τρεις θεσμούς».

Για τη διαγραφή χρέους: «Η συμφωνία δεν επιτρέπει τη διαγραφή χρέους εντός του ευρώ. Η συμφωνία είναι σκληρή για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να περάσει κάποιες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι δύσκολη και για την Ευρώπη καθώς έχουμε να κάνουμε με την αλληλεγγύη».

Για την ελληνική κυβέρνηση: «Τους τελευταίους έξι μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε καθόλου υπευθυνότητα για τους Έλληνες πολίτες που υπέφεραν. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σε δρόμους ανάπτυξης, αλλά τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς, επιστρέφει στην ύφεση. Το προσωρινό Grexit δεν έγινε δεκτό από την Ελλάδα, ούτε από άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Δεν θα επιτρέπαμε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς τούτο θα ήταν το τέλος της αλληλεγγύης. Ο Τσίπρας είπε πως θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και θα σταματήσει τη λιτότητα. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here