Το Σεράφειο ολοκληρώνεται, οι κάτοικοι αντιδρούν

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

Με το σύνθημα «άκου Καμίνη το πάρκινγκ δεν θα γίνει» και διαμαρτυρίες για την επικείμενη μετατροπή πάρκου έκτασης 3 στρεμμάτων σε υπαίθριο παρκινγκ υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το Σεράφειο κολυμβητήριο στο Ρούφ το κλιμάκιο της δημοτικής αρχής που παραβρέθηκε στο χώρο την Τετάρτη προκειμένου να επιδείξει την πρόοδο των εργασιών στους εκπροσώπους του τύπου.

Οι εργασίες στο κολυμβητήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη έχουν προχωρήσει, σε ποσοστό περίπου 90%, της συνολικής ανάπτυξής του και βρίσκεται σε μία αντιπροσωπευτική φάση της τελικής μορφής του.

Όμως ο οριστικός σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη χωροθέτηση υπέργειου πάρκινγ 97 θέσεων στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το πάρκο που αποτελεί, όπως λένε οι κάτοικοι, εδώ και δεκαετίες τον μοναδικό τόπο ξεκούρασης και περιπάτου όλης της περιοχής των Πετραλώνων.

Σεράφειο

Σημειώνουν μάλιστα ότι πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Αθήνας με χρηματοδότηση περίπου 1.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ αναβάθμισε το χώρο, φτιάχνοντας και μια πρότυπη παιδική χαρά η πρώτη με πιστοποίηση ISO στην Αθήνα η οποία χρησιμοποιείτο κατά κόρο από τα παιδιά των κάτω Πετραλώνων, του Ρουφ και του Βοτανικού ελλείψει άλλου ελεύθερου χώρου στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πάρκο είχε εγκαινιαστεί το 2008 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και τον δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη!

«Με πλήρη μυστικότητα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, καταστράφηκε από τη Δημοτική αρχή Καμίνη η Παιδική χαρά, παρόλο που είχε γίνει με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Το πρόσχημα ως είθισται ήταν πως πρόκειται για κάτι προσωρινό, μέχρι να φτιαχτεί το Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Όμως στο τελευταίο διαμερισματικό συμβούλιο αποκαλύφθηκε ότι η καταστροφή της παιδικής χαράς έγινε, διότι ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως υπέργειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων» καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη διάσωση του Πάρκου Ρουφ .

Οι κάτοικοι διεκδικούν ταυτόχρονα τη δωρεάν χρήση του κολυμβητηρίου από τους δημότες Αθηναίων καθώς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα παραχωρηθούν ποτέ τα συνοδά κτίρια για εμπορική χρήση.

Σεράφειο

 

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο «στοιχειώνει» την περιοχή εδώ και χρόνια. Εξαγγέλθηκε το 2001 με προϋπολογισμό 7,35 εκ., προκηρύχθηκε  το 2006 με 13,9 εκ. και κατακυρώθηκε το 2009 με έκπτωση 0,65%!…

Σήμερα, το κόστος ανέρχεται πλέον στα 18,5 εκ. ευρώ από τα οποία τα 17 προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και το 1,5 από χρήματα του δήμου. Το ποσό αυξήθηκε, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του δήμου, λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού αντικειμένου αλλά και λόγω δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που προέκυψε με την πρόοδο των εργασιών.

«Αποφασιστική χρονιά ήταν το 2013, όταν εντάσσοντάς το έργο στο ΕΣΠΑ, του δώσαμε ένα πραγματικό φιλί ζωής. Και έφτασε στο σημείο που είναι σήμερα, μέσα σε ενάμιση χρόνο» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης κατά την παρουσίαση των χώρων του εργοταξίου στους δημοσιογράφους.

Σημείωσε δε ότι «τώρα πια που ολοκληρώνεται το κατασκευαστικό τμήμα θα προχωρήσουμε σε μία συστηματική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής» προκειμένου όπως είπε «να συνδυαστούν οι επιθυμίες της γειτονιάς με τις προδιαγραφές του χρηματοδοτούμενου έργου, τις προτεραιότητες του δήμου και τις ανάγκες της πόλης».

Σεράφειο

Υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου και πιθανώς θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2016. Κατασκευάστηκε σε μία συνολική επιφάνεια 18,5 στρεμμάτων.

Περιλαμβάνει:

Α) το Κολυμβητήριο (δύο κολυμβητικές δεξαμενές και αποδυτήρια 2.800 τετραγωνικών μέτρων)

Β) τα δύο κτίρια (ένα τριώροφο περίπου 2.300 τετραγωνικών μέτρων) και το ισόγειο που βρισκόμαστε 1.290 τετραγωνικών μέτρων), που θα φιλοξενούν τις υπόλοιπες δράσεις

Γ) Τα τρία υπάρχοντα ανοιχτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης

Δ) Ειδικό χώρο ανάδειξης των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης

Ε) Υπέργειο χώρο στάθμευσης 97 θέσεων

ΣΤ) Υπόγειο χώρο στάθμευσης 46 θέσεων

Ο κ. Καμίνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ισχυρίστηκε  ότι «η παιδική χαρά που λειτουργούσε παράτυπα επί της οδού Πειραιώς, και κατασκευάστηκε εκεί παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη χωροθετηθεί οι υποχρεωτικές από τον νόμο θέσεις στάθμευσης για την αδειοδότηση και λειτουργία του Κολυμβητηρίου, θα μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο, πίσω από το κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων, κ.Λευτέρης Καστανάκης, ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), κ. Χρήστος Τεντόμας, η πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) και διευθύντρια του γραφείου του δημάρχου, κυρία Μαρία Λογοθέτη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ, κ. Αλέξης Γαληνός, ο πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιώργος Μωραϊτάκης, καθώς και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρίας (EΡΕΤΒΟ).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here