Παρατείνεται το ισχύον καθεστώς για τα «κόκκινα» δάνεια. Στο τραπέζι ασφαλιστικό και φορολογικό

Σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης «κόκκινων» δανείων το οποίο βρίσκεται σε ισχύ θα προχωρήσει η κυβέρνηση εφόσον δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία, έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το απόγευμα της Δευτέρας με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό. Εφόσον υπάρξει συμφωνία γι’ αυτά, θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα.

«Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή, την πρώτη φάση της αξιολόγησης.

Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7 – 10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες, καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα (πιθανώς την Τρίτη) στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.

Το κουαρτέτο φαίνεται πως ζητά νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις αλλά και φόρο έως και 50% για τα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση συντάξεων και αναφέρουν ότι έχουν εκπονηθεί και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία, αν χρειαστεί θα παρουσιαστούν.

Το ραντεβού του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κλείστηκε για τις 11 το πρωί της Τρίτης.

Για τις 15.00 έχει οριστεί συνάντηση με τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στις 19.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

 

 

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών συζητείται το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για να επανέλθουν μετά από 7-10 ημέρες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here