Με όλους (πλην Ελλάδας) τα έχει καλά ο Ερντογάν: Αγοράζει και από Ευρωπαίους όπλα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι,  προαναήγγειλε ότι θα αγοράσει οπλικά συστήματα από την γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία EUROSAM,

Σχετική  «δήλωση προθέσεων»  με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία «σε κοινά αμυντικά προγράμματα» είχε υπογράψει η Τουρκια προ διμήνου, αλλά τώρα οριστικοποιείται.  Από το τουρκικό υπουργείο Αμύνης «διέρρευσε» ότι πρόκειται για  σύστημα πυραύλων βασισμένο στο σύστημα SAMP-T της EUROSAM.

Πριν από μία εβδομάδα η Άγκυρα υπέγραψε μια συμφωνία για την προμήθεια από τη Ρωσία συστοιχιών πυραύλων S-400, κάτι που ενοχλησε βεβαια τις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Τώρα με τη νεα αγορά ο Ερντογάν αποκτά και συστήματα (που ούτως ή άλλως είχε) συμβατά με του ΝΑΤΟ και βελτιώνει αυτομάτως τις σχέσεις του με Γαλλια και Ιταλία, εν μέρει και με  ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τη Γαλλία σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη προτού αναχωρήσει για το Παρίσι.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου πως με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το Ιράκ, του Ιράν και της Λιβύης καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο Επίσης  θέματα με την υπό αίρεση ένταξη της Τουρκιας στην ΕΕ.

Ο Μακρόν θα θέσει βέβαια και για τα μάτια του κοσμου το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, καθώς η γαλλικη κοινή γνώμη (μια αρκετά εθνικιστική κοινή γνωμη στον ευρωπαϊκό χώρο παρεμπιπτόντως), θέλει να πουλιούνται όπλα στην Τουρκία αλλά θέλει και να την εξευρωπαΐσει….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here