Ντράγκι: Κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, φορολογικό θα κρίνουν την αξιολόγηση

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Οι προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και οι αλλαγές στο φορολογικό είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας στην  Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης ο κ. Ντράγκι δεν άνοιξε τα χαρτιά του τονίζοντας όμως ότι όσο σημαντική είναι η ταχύτητα τόσο είναι και η ποιότητα της συμφωνίας που θα καταλήξουν Αθήνα και κουαρτέτο.

Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τον Ντράγκι, πρέπει να κάνουν σοβαρή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής για τη μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων θα βοηθήσει και στη διοχέτευση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις». Οι δράσεις που θα ληφθούν, πρόσθεσε, πρέπει να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και να εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα που επίσης χρειάζεται να ληφθούν. Όπως είπε αναφερόμενος στο φόρο εισοδήματος, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

«Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και έτσι είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στόχος είπε είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων «σταθερό» και «βιώσιμο», ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους όσον αφορά το πρόγραμμα και την υλοποίησή του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here