Πολιτική κόντρα για την αλλαγή πτήσης του Embraer λόγω Τουρκίας

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ προκάλεσε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν και η πτήση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου. Το θέμα προέκυψε μετά από δημοσιεύματα ιστοσελίδων αλλά και ανακοίνωση της ΝΔ, ότι το σχέδιο πτήσης του Embraer που μετέφερε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν δεν σταμάτησε για ανεφοδιασμό στη Ρόδο επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε επίσημη ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, με την οποία δίνεται απάντηση στον υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, μιλά για ανεύθυνα παιγνίδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραδέχεται ωστόσο ότι έγινε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Τουρκία για τις απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αμφισβητήσεις. «Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

»Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ.

»Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών.

»Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο.

»Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων».

Ο  Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, είχε υποστηρίξει τα εξής:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία.

Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως,  απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση».

Για το περιστατικό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και τον μη ανεφοδιασμό του στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του κ. Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Στις 6 Φεβρουαρίου γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς την Άγκυρα για υπερπτήση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό πάνω από την Τουρκία για ανεφοδιασμό στη Ρόδο» τόνισε ο κ. Καμμένος και όπως είπε, η απάντηση της Άγκυρας ήταν θετική, υπό την προϋπόθεση να γίνει ανεφοδιασμός του Embraer στο Μποντρούμ.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρέθεσε την απάντηση του πρωθυπουργού, μέσω του ΥΠΕΞ. «Δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημά σας για ανεφοδιασμό στο Μποντρούμ. Εγιναν διαβουλεύσεις μέσω του ΓΕΑ και ζητήθηκε άδεια από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη περιοχή.«Το ελληνικά αεροσκάφη κάνουν ανεφοδιασμό στη Ρόδο και τη Λήμνο», είπε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here