Κοτζιάς για Σκοπιανό: Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού

Να επιδείξει διάθεση «πραγματισμού και ρεαλισμού» προκειμένου να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, κάλεσε την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εν όψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη θέληση της ελληνικής πλευράς να βρεθεί λύση, προσθέτοντας πως αναμένει να δει τη στάση που θα τηρήσει η πλευρά των Σκοπίων. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για τις σημερινές συνομιλίες ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε: «Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος γύρος των συνομιλιών να διαρκέσει μόνο μια μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι έχουμε πλέον περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως η ΠΓΔΜ «δεν έχει παρά να το δείξει».

Σημειώνεται πως Αθήνα και Σκόπια, ξαναπιάνουν σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στην Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτρικών, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο -και κυριότερο- μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητώνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο.

«Άρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και εκείνη που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο. Υπό τον Νίμιτς θα είναι μόνο των υπουργών των Εξωτερικών. Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει», διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς.

Στην συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ συζητήθηκε επιπλέον το θέμα του Κυπριακού και το πώς μπορεί να προχωρήσει η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην επιλογή του γ.γ. για την θέση του Ειδικού Συμβούλου, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για την επανέναρξη του διαλόγου, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών.

«Συζητήσαμε για την μέλλουσα διαπραγμάτευση και πως πρέπει να προετοιμαστεί για το Κυπριακό… (Ο γ.γ.) έχει προτείνει (μια Ειδική Σύμβουλο) και (αυτό) δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό από την Τουρκία. Μένει να επιβεβαιωθεί. Εγώ του είπα ότι δεν την γνωρίζω την σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές του» είπε, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με (τις) άλλες (διαπραγματεύσεις). Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here