Αγίου Πνεύματος -μια περίεργη αργία με εξαιρέσεις για «πνευματικά» και μη επαγγέλματα

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος 2018 (Δευτέρα 28 Μαΐου) δεν θα αποτελεί  για όλους ευκαιρία για τριήμερο, μια που η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος είναι αργία για συγκεκριμένους εργασιακους τομείς.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος αρχικά καθιερώθηκε ως αργία για όσους η εργασία απαιτεί διανοητικη  ενασχόληση –δασκάλους, φαρμακοποιούς, ιατρικά επαγγέλματα, γενικά δημόσιους υπαλλήλους, δημοσιογράφους, τραπεζοϋπαλλήλους  κ.λπ. Σταδιακά περιέλαβε όμως και σαφώς μη «διανοητικούς» κλάδους (αν υποθέσουμε βεβαίως ότι οι προαναφερόμενοι είναι, κάτι που σηκώνει ΠΟΛΥ νερό…).

Προστέθηκαν για παράδειγμα οι καπνοβιομηχανιες,οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά κ.α. ενώ συνέχισαν να εξαιρούνται κλάδοι που δεν είναι περισσότερο χειρονακτικοί από της κανποβιομηχανίας και της ρυμούλησης.

Κανονικά θα λειτουργήσουν κατά συνέπεια  την ημέρα του Αγίου Πνεύματος οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα περισσότερα  καταστήματα, με εξαίρεση όσα ανήκουν σε περιοχές όπου οι εμπορικοι σύλλογοι πήραν απόφαση για αργία. Κατά συνέπεια θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες σε όλη τη χώρα, αλλά ο  ιδιωτικός τομέας εν γένει θα λειτουργεί.

Απόφαση να μην ανοιξουν τα καταστήματα, πήραν οι εμπορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας,  Κατερίνης -πιθανον εν τω μεταξύ να ανακοινωθούν αποφάσεις και άλλων συλλόγων σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

Όσο αφορά το καθεστώς που διέπει τους εργαζομένους την συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το κανονικό ημερομίσθιό τους.

Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος έχει αναγνωρισθεί ως αργία σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων για κατηγορίες εργαζομένων, όπως:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Οίκων Ευγηρίας, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

 

H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για την αμοιβή της ημέρας εορτασμού του Αγίου Πνεύματος.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here