Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων για τον εθνικιστή έκπτωτο πρόεδρο των Παραολυμπιονικών

Εμφανίστηκε να κάνει κίνηση χαιρετισμού που θυμίζει τον ναζιστικό χαιρετισμό δίπλα στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο Σίμος Παλτσανιτίδης δηλωμένος εθνικιστής, ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του καταγγέλλει η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων – Μηδενική Ανοχή.

Η εικόνα πάντως δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο αδιάψευστο ότι κάνει το σήμα των Ναζί, καθώς θα μπορούσε απλώς να χαιρετάει. Αυτό είναι βέβαια ανεξάρτητο από τις σοβαρές καταγγελίες της Κίνησης.

Η ανακοίνωση:

Ο έκπτωτος πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης, που τα τελευταία χρόνια αρνείται να παραδώσει την προεδρία και να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νόμιμων εκλεγμένων εκπροσώπων, εμφανίστηκε σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία ΔΙΧΩΣ να εκπροσωπεί απολύτως κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Ο μισαλλόδοξος εθνικιστής που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του.
Το 1944, ο νευροχειρουργός Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν δημιούργησε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων πολέμου στο νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας. Παρατήρησε πως η χρήση των αθλητικών δραστηριοτήτων «λειτουργεί» ως μέσο αποκατάστασης των ανάπηρων στρατιωτών. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση των τραυματιών πολέμου γεννήθηκε η ιδέα της ολιστικής αποκατάστασης των αναπήρων διεθνώς αλλά αποτέλεσε και το παράδειγμα της ειρηνικής προσέγγισης των λαών μετά την φρίκη και την βαρβαρότητα του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου.
Οι Παραολυμπιακοί αθλητές/τριες οφείλουν να αποτελούν τους ουσιαστικούς πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Παλτσανιτίδης βρίσκεται στο ιδεολογικό αντίθετο.
Καλούμε την Ελληνική Παραολυμπιακη Επιτροπή, αλλά και τους/τις Ελληνίδες/ες Παραολυμπιονίκες να πάρουν θέση επίσημα και ανοικτά.
Το ακτιβιστικό αναπηρικό κίνημα έχει έμπρακτα τοποθετηθεί απέναντι στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία και έφτασε η ώρα να το πράξετε και εσείς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here