Κίνδυνος για τον ΕΦΚΑ από απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των κανόνων ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών-Οι ίδιοι δεν θέλουν ούτε επιστροφή στο παλιό καθεστώς!!

Σοβαρό κίνδυνο στην ευστάθεια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αναμένεται να φέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές «ζωτικές» διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορούσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (Δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ α)..

Στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ8 κατά, έκαναν δεκτή την αίτηση  των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

  • την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Η απόφαση αυτή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, ανατρέπει όλα τα δεδομένα ισότητας και κοινών κανόνων ασφάλισης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων, όπως είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς και δημιουργεί νέα δεδομένα για τον τρόπο ασφάλισής των κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Είνια γεγονός ότι με βάση το νέο σύστημα, ένα μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων, ιδίως όσων είχαν χαμηλά εισοδήματα, που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία, ευνοήθηκαν σημαντικά, καθώς μειώθηκε το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν από το 2017.

Η νέα πιθανή ανατροπή, πέρα από το ότι στερεί έσοδα από τον ΕΦΚΑ, αφού εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, είναι πιθανό να επαναφέρει το παλαιό σύστημα των ορισμένων εκ των προτέρων ασφαλιστικών εισφορών, ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων, το οποίο και οι ίδιοι ομολογούν ότι ήταν αποτυχημένο!

Η θέσπιση κανόνων με ιδιαίτερα, ευνοϊκότερα ποσοστά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή από τη κοινωνία, καθώς θα αποτελούσε μια απαράδεκτη, καταφανώς αντισυνταγματική, παραβίαση των αρχών της ισότητας.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σαφεστατα ειναι δικαιοτατη η αποφαση του ΣΤΕ και αλλωστε αναμενομενη.Καμμια αναλογιστικη μελετη δεν ειχε γινει για να επιβληθουν τα εξοντωτικα χαρατσια στους επαγγελματιες και εδωσε κινητρα για τρομερη φοροδιαφυγη και εισφοροδιαφυγη σε πολλους κλαδους οπως ηλεκτρολογοι,υδραυλικοι,τεχνιτες διαφοροι κλπ κλπ. Και το πιο τρελλο βεβαια που προσθετει στα κερδη του 2017 και τις εισφορες που πληρωσες!!! για να υπολογιστουν σε αυτη τη τελειως τρελλη και ανευ λογικης βαση οι ασφαλιστικες εισφορες του 2018.Φορομπηχτικη λογικη που ειναι αντιθετη με το 15 ωρο και το μοχθο του επαγγελματια και ευνοια στους φοροφυγαδες.Χιλια μπραβο στους δικαστες και εκλογες τον Μαιο απο οτι φαινεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here