Με «hot-spots» στην Τουρκία η ΕΕ επιχειρεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές

 

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Στην ανάγκη ανακοπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω της αναγνώρισης της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης και της ενίσχυσης της Frontex κατέληξε η τριμερής συνάντηση συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Ελλάδας, Π. Κουρουμπλή, και των ομολόγων του της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης κι αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει τη διάθεσή της να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος» τόνισε ο Π. Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση.

Το σοβαρό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η Ελλάδα που έχει δώσει στο παρελθόν άσυλο σε Κούρδους διωκόμενους πολίτες αλλά και Τούρκους πολιτικά διωκόμενους θα εξακολουθήσει να το κάνει μετά την επίσημη αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας».

Στην πράξη η αναγνώριση αυτή σημαίνει ότι στην Τουρκία θα πραγματοποιείται προεπιλογή όσων δικαιούνται ασύλου και στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας μετεγκατάστασής τους στην Ευρώπη. Οι τρεις υπουργοί λίγες μέρες μετά την απόφαση για παροχή χρηματοδότησης της Τουρκίας με 3 δις ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ και να συγκρατηθεί στην Τουρκία ένας όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων-μεταναστών.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από τους υπουργούς της Γαλλίας και της Γερμανίας βοήθεια σε ό,τι αφορά τη διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών καθώς επίσης και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Πιστεύουμε σε ένα πνεύμα κατανόησης και συνεννόησης ότι στη δύσκολη αυτή στιγμή η Ευρώπη δεν θα προβεί σε βεβιασμένες αποφάσεις που θα την οδηγήσουν να κλειστεί στον εαυτό της», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν στην αύξηση των δραστηριοτήτων της Frontex και την ενίσχυση με Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες, ενώ έγινε ειδική επισήμανση στην άμεση ενημέρωση του συστήματος Σένγκεν και της σύνδεσής του με άλλες βάσεις δεδομένων αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των πλαστών εγγράφων και την καταγραφή των προσφύγων.

«Η Γαλλία όπως και η Γερμανία, επιθυμούμε οι αποφάσεις που λήφθηκαν τον Δεκέμβριο από την Κομισιόν να υλοποιηθούν άμεσα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο ίδιος επικεντρώθηκε στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μέσω της αύξησης των αρμοδιοτήτων της Frontex, στην ανάγκη καταπολέμησης των πλαστών εγγράφων προτείνοντας την αποστολή Γάλλων εμπειρογνωμόνων και την ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων για τα hot spots και με τη βοήθεια των γαλλικών δυνάμεων.

«Αν η ΕΕ δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει, ουσιαστικά έτσι θα έχει υποθηκεύσει τη Συνθήκη Σένγκεν και τις προγραμματικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ο κ. Καζνέβ.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΣ, ο οποίος σημείωσε ότι «στόχος μας δεν είναι μόνο η καταγραφή αλλά και η εφαρμογή της μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος αλλά και της κριτικής. Θέλουμε να βρούμε κοινές λύσεις και όχι να αναδείξουμε τις ελλείψεις» διευκρίνισε.

Επεσήμανε την ανάγκη ταχείας λειτουργίας των hot spots, ενώ αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, δήλωσε ότι η Γερμανία θα στείλει 100 αστυνομικούς και 2 πλοία της ακτοφυλακής, τονίζοντας ότι η Frontex δεν θα έχει μόνο ρόλο ακτοφυλακής αλλά θα ασχολείται και με τις επιστροφές.

«Χρειαζόμαστε συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να καταπολεμήσουμε τους διακινητές. Σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα Σέγκεν θα απειληθεί», πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και στελέχη των δυο υπουργείων.

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου 

Αμέσως μετά οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,  στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης  Ε.Ε.-Τουρκίας.

Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της  Ε.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here