Γκάμπριελ: Γράψαμε ένα ευρωπαϊκό κεφάλαιο στο οποίο επιβλήθηκαν οι οικονομικές αντιλήψεις Σόιμπλε. Κι αυτό ήταν λάθος

Σε φάση σκληρής αυτοκριτικής για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ΕΕ και την πολιτικές ολοκλήρωσής της τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας λάθος την επιβολή των οικονομικών αντιλήψεων του Β. Σόιμπλε, προχώρησε το κορυφαίο στέλεχος του SPD και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Είχε προηγηθεί η θέση Μάρτιν Σουλτς, του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, που θέτοντας τους όρους μιας πιθανής νέας μελλοντικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης αλλά χωρίς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας του Σόιμπλε.

«Στον τελευταίο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία δώσαμε πολύ λίγη σημασία στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ. «Γράψαμε ένα ευρωπαϊκό κεφάλαιο στο οποίο επιβλήθηκαν πολύ έντονα οι οικονομικές αντιλήψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κι αυτό ήταν λάθος», πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Γερμανία «δεν θα έχει καμία πραγματική φωνή στον κόσμο μόνη της, παρά μόνον ως τμήμα της ευρωπαϊκής φωνής».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη προσδιορισμού των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων, στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Γκάμπριελ καταλόγισε σε Μόσχα, Πεκίνο και Ουάσιγκτον ότι περιφρονούν την Ε.Ε., ενώ αναφερόμενος στους Χριστιανοδημοκράτες, είπε πως «θα δούμε αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν το βήμα προς μια νέα ευρωπαϊκή συνύπαρξη».

«Στην παρούσα φάση βέβαια το CSU αποφασίζει άλλα. Αντί να αποφασίσει την “επένδυση” στην Ευρώπη, ζητεί να διπλασιάσει η Γερμανία τον προϋπολογισμό της για την άμυνα. Εντελώς στη γραμμή Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι σίγουρος ότι σ’ αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσει το SPD», συμπλήρωσε

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here