Γιώργος-Χρυσόστομος Νικολαΐδης: Η παρέα της οδού Δημοκρίτου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ο αινιγματικός Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Τομ Δρακάτος, ερωτύλος και σεξομανής, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη γυναίκα του Ιρίνα και στην ερωμένη του Μόνικα. Διαθέτοντας άφθονα χρήματα μυστηριώδους προέλευσης και έχοντας ως έδρα του ένα διαμέρισμα της οδού Δημοκρίτου, συγκεντρώνει συχνά εκεί μια ετερόκλητη παρέα ατόμων τα οποία, εν μέσω σεξουαλικών οργίων και χρήσης ναρκωτικών, προσδοκούν πολλά από αυτόν, πιστεύοντας τις υποσχέσεις και τις ελπίδες που τους μοιράζει αφειδώς. Ανάμεσά τους και ένας νεαρός δημοσιογράφος, ο Ιάσων Γεωργαντάς, με τον οποίο ο Δρακάτος συνδέεται με φιλία και επαγγελματική συνεργασία.

Ένα θανάσιμο μυστικό, το οποίο τυχαία ανακαλύπτει ο  Ιάσων θα τον οδηγήσει στην εξιχνίαση ενός μυστηρίου που τον στοιχειώνει από το μακρινό παρελθόν. Εξιχνίαση που του γεννά μίσος για τον Δρακάτο και τον ωθεί στην κατάστρωση  ενός σχεδίου εκδίκησης . Όμως η μοίρα των πρωταγωνιστών σφραγίζεται τελικά από απρόοπτες εξελίξεις και ανατροπές, από τις οποίες κάποιες λειτουργούν λυτρωτικά και κάποιες ως Νέμεσις..

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, ένα κοινωνικό θρίλερ, με χιουμοριστικές πινελιές, με ίντριγκες και έντονα ερωτικά πάθη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του συγγραφέα είτε άμεσα, είτε από διηγήσεις τρίτων.

-O αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του την «Παρέα της οδού Δημοκρίτου», εκδόσεις Ωκεανός,  τι είδος μυθιστορήματος θα περιμένει να διαβάσει;

Θα κατέτασσα το βιβλίο μου στο είδος του σύγχρονου κοινωνικού μυθιστορήματος, με αρκετά έντονο το ερωτικό στοιχείο. Η πλοκή του χαρακτηρίζεται από αγωνία, μυστήριο, δολοπλοκίες και ανατροπές. Και τολμώ να πω πως. παρότι πρόκειται περί σοβαρής υπόθεσης, προσπάθησα να το διανθίσω με αρκετές πινελιές χιούμορ. Το στοιχείο του αστείου ξεπηδάει είτε από τη φύση ορισμένων συμβάντων είτε από τον τρόπο γραφής. Πάντα επιλέγω αυτόν τον τρόπο γραφής στο μέτρο του δυνατού, διότι θεωρώ ότι το αστείο και το κωμικό ενυπάρχουν λίγο-πολύ σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

-Στο οπισθόφυλλο σημειώνεται ότι το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Δηλαδή;

Πράγματι, κατά το πρόσφατο παρελθόν γνώρισα ορισμένα πρόσωπα και βίωσα γεγονότα συνδεόμενα με αυτά, πράγμα που μου έδωσε το έναυσμα για τη συγγραφή του μυθιστορήματος. Θα έλεγα ότι ο βαθύς πυρήνας του είναι αληθινός, γύρω από τον οποίο τυλίχτηκαν πολλαπλά στρώματα μυθοπλασίας. Φυσικά, πραγματικά ονόματα και τοποθεσίες έχουν, για ευνόητους λόγους, αλλοιωθεί. Ωστόσο αν, λόγου χάρη, το πραγματικό πρόσωπο που στο μυθιστόρημα εμφανίζεται ως «Τομ Δρακάτος» διάβαζε το μυθιστόρημα, θα μπορούσε να καταλάβει ότι πρόκειται για τον ίδιο, αν και θα απορούσε για ορισμένα συμβάντα που με το δίκιο του θα χαρακτήριζε ως προϊόν φαντασίας. Το αυτό ισχύει για πολλά πραγματικά γεγονότα. Αν τα «ρωτούσες» πώς συνδέονται με ορισμένα πρόσωπα, θα σου «απαντούσαν» ότι δεν έχουν ιδέα. Τα γεγονότα συνέβησαν, όμως ο συνδετικός κρίκος τους με τα πρόσωπα είναι φανταστικός.

-Και αν ο πραγματικός «Τομ Δρακάτος» διαβάσει το μυθιστόρημα, τι θα του πείτε;

Να μου επιτρέψετε να μη σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση, διότι έτσι θα αποκαλύψω ένα σημαντικό τμήμα της πλοκής. Και τούτο υπό την έννοια ότι αν απαντούσα «Θα έλεγε αυτό ή το άλλο», θα πρόδιδα την πραγματική κατάσταση του εν λόγω προσώπου στον φυσικό κόσμο.

Λίγο μυστηριώδες και ομιχλώδες ακούγεται αυτό το τελευταίο

Είπαμε, πρόκειται για ένα είδος θρίλερ, που αν το αναλύσουμε περισσότερο, θα υπάρξουν δυσάρεστες απώλειες στο ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τέτοια μυθιστορήματα κινούνται πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί που οδηγεί στο προβλεπτό ή το απρόβλεπτο. Προτιμώ να αφήσω τον αναγνώστη με την αγωνία

-Έχετε γράψει άλλα μυθιστορήματα αυτού του είδους;

Όχι, είναι το πρώτο. Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται κυρίως στο ιστορικό μυθιστόρημα. Έχουν ήδη εκδοθεί δύο, «Αθηναϊδα: Μια Ελληνίδα Αυγούστα», που αναφέρεται στη ζωή της συζύγου του Θεοδοσίου του Β΄, γνωστής με το χριστιανικό της όνομα Ευδοκία, η οποία έζησε στο πρώτο ήμισυ του 5ου αιώνα. και «Τα Πορφυρά Σανδάλια», στο οποίο περιγράφεται η άνοδος στον θρόνο του Βυζαντίου του Βασιλείου του Α΄, του ιδρυτή της μακεδονικής δυναστείας. Αυτόν το καιρό γράφω ένα μυθιστόρημα που έχει ως επίκεντρο τη μάχη των Πλαταιών. Επειδή όμως το πνεύμα μου πετάει εδώ κι εκεί κι έτσι είμαι επιρρεπής στα πάσης φύσεως ερεθίσματα, είτε αυτά προέρχονται από τα διαβάσματά μου είτε από το περιβάλλον μου, έχω γράψει και δύο δοκίμια. Το πρώτο, «Κοσμική Συνείδηση», χτισμένο πάνω σε επιστημονικο-φιλοσοφικά θεμέλια, δίνει πληροφορίες και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια και διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν και τη θέση του ανθρώπου σε αυτό, και το δεύτερο, «Τι συμβαίνει με εμάς τους Έλληνες; Μια άσκηση εθνικής αυτογνωσίας» είναι, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, πολιτικο-κοινωνικού περιεχομένου

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here