Γ. Παπανδρέου: Μεγάλες οι πολιτικές του Κώστα Καραμανλή για τον υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης-Yπαρκτό το σκάνδαλο Novartis

Σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον οποίο καταλόγισε μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τον υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής για το θέμα της κάνναβης. Oπως τόνισε, το σκάνδαλο Novartiσ είναι υπαρκτό αλλά δεν ξέρει τις ακριβείς διαστάσεις του.

Για τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη στο υπ. Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά (και πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ επί προεδρίας του στο ΠΑΣΟΚ)  είπε ότι «είναι καλό μυαλό, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό Εξωτερικών…».

Για Novartis

Αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis και ανέφερε ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τον υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Για την υπόθεση αυτή καθαυτή τόνισε ότι «είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο αλλά δεν ξέρω ποια είναι η διάσταση του. Ομως μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να λασπολογήσει.»

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως πριν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να συσταθεί το Τριμελές δικαστικό συμβούλιο που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Καστανίδη προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στην σύσταση προανακριτικής.

«Θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η σύσταση του συμβουλίου και αν είχε γίνει θα ξέραμε αν υπήρχαν στοιχεία προκειμένου να πάμε σε προανακριτική. Εγώ δεν είμαι δικαστής, αν υπάρχουν καταγγελίες και υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία ρωτάνε πολλοί. Η κατάληξη μπορεί να είναι πως είναι και σκάνδαλο και σκευωρία».

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε και ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα λασπώνοντας ο ένας τον άλλον.

«Το λάθος όλης αυτής της υπόθεσης είναι πως αν στη χώρα μας απλώς θέλουμε για πολιτικούς λόγους να χτυπάμε ο ένας τον άλλον και να λασπώνουμε ο ένας τον άλλον θα χάσουμε την ουσία, δηλαδή να φτιάξουμε ένα κράτος που επιτέλους αυτά τα φαινόμενα θα τα σταματήσει. Το να κόψουμε το κεφάλι των αντιπάλων μας δεν αλλάζει το σύστημα, μπορούμε να έχουμε την βούληση να χτυπηθούν όλα αυτά τα συμφέροντα; Αυτό θέλω εγώ»

Αλλά έλεγε το 2008 ο Καραμανλής

Επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου και για το θέμα των Σκοπίων λέγοντας πως η υποχώρηση από την εθνική γραμμή που μαζί σχεδίασαν το 2008 έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής μαζί με εμένα και τους άλλους αρχηγούς είχαμε σχεδιάσει την κόκκινη εθνική γραμμή για την σύνθετη ονομασία όταν έγινε συζήτηση στη Βουλή εγώ επαίνεσα τον Καραμανλή για τη στάση του.

Αυτά τα έλεγε ο Καραμανλής τότε, μην κάνει τώρα πίσω για λόγους ψηφοθηρικούς. Αν έτσι θέλουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τον κόσμο, μια έτσι μια αλλιώς δεν βγαίνει πουθενά.»

Ανέφικτο να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στα συλλαλητήρια και στο αιτήματος να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία στην οποιαδήποτε λύση ανέφερε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και πως τα διλήμματα που έχει μπροστά η χώρα είναι η μία σύνθετη ονομασία ή το σκέτο Μακεδονία.

«Έχω χειριστεί το θέμα και ως υπουργός εξωτερικών και ως πρωθυπουργός . Ως υπουργός εξωτερικών είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την ονομασία Γκόρνα Μακεδονία. Όμως στη συνέχεια υπήρξε ο εμφύλιος με τους αλβανούς στα Σκόπια και έτσι το θέμα πάγωσε.

Εάν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Κατανοώ τους ανθρώπους που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση λύσης. Δεν γίνεται να υπάρξει λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία, πρέπει να βάλουμε ρεαλιστικά τα διλήμματα μπροστά μας. Αλλο το ιδεατό άλλο το εφικτό .

Το θέμα είναι ποιες είναι οι πραγματικές επιλογές και αυτές είναι δύο, ή μένουμε με το προσωρινό όνομα FYROM που σιγά-σιγά θα χαθεί και αυτό και θα μείνει το σκέτο Μακεδονία, ή πρέπει να επιλέξουμε μία σύνθετη ονομασία η οποία θα διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το θέμα του μεγαλοϊδεατισμού τα συμβόλαια και λοιπά. Αλλιώς θα είμαστε συνεχώς υπό πίεση και υπόλογοι ότι δεν βοηθάμε στο νατο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρα μέρος του προβλήματος.

Και δεν είναι μόνο αυτό εκ των πραγμάτων οι σκοπιανοί θα ψάξουν αλλού αποκούμπι και σκεφτείτε τι γίνεται στην περιοχή, ενώ η χώρα αυτή θα μπορούσε να είναι βασικός μας σύμμαχος από όλες τις χώρες στη γειτονιά μας. Εάν υπάρξει μία λύση τα Σκόπια θα είναι στην αγκαλιά μας θα είμαστε μέρος της λύσης, θα είμαστε μπροστά στα Βαλκάνια, θα μπορούμε να πάμε στην Ευρωπαΐκή Ενωση και να λέμε προχωρήστε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων, θα ακουμπήσουν πάνω μας αυτοί και θα έχουμε αλλάξει και την ονομασία από κει που είναι σκέτο Μακεδονία θα είναι μία σύνθετη ονομασία».

Ο Κοτζιάς έχει καλό μυαλό αλλά…

Σχολιάζοντας την στάση που κρατά ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και το γεγονός ότι υπήρξε συνεργάτης του ο κ. Παπανδρέου απάντησε « Εγώ θεωρώ ότι είχα συνεργάτες που είχαν μια ευρεία αντίληψη και στρατηγική σκέψη και ήταν από διάφορους τομείς και χώρους. Ο Νίκος έχει ένα καλό μυαλό δεν λέω, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό εξωτερικών, αλλά πάντως έχει ένα καλό μυαλό».

Πρόσθεσε ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται συνεννόηση και συναντίληψη δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει ιδιαίτερη συνεννόηση. Το θέμα βλέπω να προχωράει αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος».

Για τα προνόμια των βουλευτών

Ο κ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε να σχολιάσει και το θέμα των ημερών με το επίδομα ενοικίου που κόστισε την θέση σε δύο υπουργούς αλλά και την συζήτηση για τα προνόμια των βουλευτών και τόνισε πως η χώρα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει βουλευτές οικονομικά εξαρτημένους από συμφέροντα ή ανεξάρτητους.

«Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ως πολιτεία αν θα έχουμε βουλευτές οι οποίοι θα έχουν αυτόνομη οικονομική δυνατότητα και θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους ή θα είναι εξαρτημένοι από εξωθεσμικά κέντρα και οικονομικές πηγές . Θέλουμε τον βουλευτή με αξιοπρέπεια, δεν λέω να γίνουν οι βουλευτές πλούσιοι ,αλλά το θέμα είναι εάν θέλουμε να κάνει τη δουλειά του εδώ ή θέλουμε όταν γίνεται κάποιος βουλευτής να κοιτάει τα προς το ζην από αλλού και να εξαρτάται από χίλια δυο συμφέροντα.

Στην Αμερική οι περισσότεροι βουλευτές είναι εκατομμυριούχοι και τα χρήματα τα οποία χρειάζονται είναι τεράστια για να μπορούν να επανεκλεγούν και λοιπά δεν είναι μόνο πόσο τους πληρώνω το γραφείο και λοιπά.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here