Σακοράφα: Ο Ερντογάν χτίζει την αυτοκρατορία του στα συντρίμμια της Δημοκρατίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(AΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

“Ο Erdoğan χτίζει, με την ανοχή της Ευρώπης, την σύγχρονη Τουρκική Αυτοκρατορία του πάνω σε πτώματα Κούρδων αμάχων και στη δυστυχία εκατομμυρίων προσφύγων, πάνω στα συντρίμμια της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πάνω στην ανυπαρξία ελευθερίας έκφρασης, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ελευθερίας του τύπου, με μαζικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση και με συλλήψεις και κατηγορίες για εθνική προδοσία αντιφρονούντων ακαδημαϊκών και Κούρδων πολιτών και πολιτικών.

Αυτά τόνισε η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κατά την πρώτη ανάγνωση της ετήσιας Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2015, σχετικά με την  ενταξιακή της πορεία.

Η κ. Σακοράφα επεσήμανε την παράλειψη αναφοράς στο ζήτημα των σχέσεων καλής γειτονίας, βασική προϋπόθεση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, δηλώνοντας πως θα καταθέσει η ίδια  σχετικές τροπολογίες για  να συμπεριληφθούν στην έκθεση.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Όπως, έχω δηλώσει και στο παρελθον ο Erdoğan χτίζει, με την ανοχή της Ευρώπης, την σύγχρονη Τουρκική Αυτοκρατορία του πάνω σε πτώματα Κούρδων αμάχων και στη δυστυχία εκατομμυρίων προσφύγων, πάνω στα συντρίμμια της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πάνω στην ανυπαρξία ελευθερίας έκφρασης, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ελευθερίας του τύπου, με μαζικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση και με συλλήψεις και κατηγορίες για εθνική προδοσία αντιφρονούντων ακαδημαϊκών και Κούρδων πολιτών και πολιτικών.

Οι συνομιλίες της 16 Νοεμβρίου του περασμένου έτους μεταξύ του Προέδρου Γιούνκερ, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του κ. Ερντογάν που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και επιβεβαιώθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο,  δεν αφήνουν καμία παρερμηνεία  σχετικά με την προσπάθεια σύνδεσης της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.

Θα ήθελα να συγχαρώ την κα. Πίρι για την δουλειά που έχει κάνει στην έκθεση.

Ωστόσο θέλω να επισημάνω την ανησυχία μου για την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις σχέσεις της καλής γειτονίας που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας. Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων: μονάχα χθες είχαμε 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 2 παραβάσεις του FIR από την Τουρκία, φανταστείτε να γινόταν αυτό στη δική σας χώρα. Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στην διατήρηση του Casus Beli κατά κράτους μέλους της Ε.Ε. Ελπίζω ότι αυτές οι παραλήψεις θα συμπληρωθούν με τροπολογίες που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here