Δανάη Δεληγεώργη: «Χαρισματικότητα και κοινωνία»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η Ελληνική Mensa  ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος χαρισματικότητας Mensa για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, για την υποστήριξη των χαρισματικών ανθρώπων και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας γύρω από τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Το πρόγραμμα είναι πολυεπίπεδο και φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις πτυχές της χαρισματικότητας και όλο το ηλικιακό εύρος. Η χαρισματικότητα δεν είναι άλλωστε κάτι που φεύγει καθώς το χαρισματικό παιδί μεγαλώνει.

Η πραγματικότητα είναι ότι το χαρισματικό παιδί ωριμάζει σε έναν χαρισματικό έφηβο, μετά σε έναν χαρισματικό ενήλικα και αργότερα σε έναν χαρισματικό υπερήλικα. Και σε κάθε ηλικία έχει τις ιδιαίτερες ψυχοκοινωνικές αλλά και διανοητικές ανάγκες του. Με αφετηρία τα παιδιά και τους εφήβους, η Ελληνική Mensa ξεκινά μια επιστημονική συνεργασία με την  Δανάη Δεληγεώργη, ψυχοπαιδαγωγό, εξειδικευμένη στο Northeastern Illinois University με Master’s στην εκπαίδευση χαρισματικών και ταλαντούχων ανθρώπων, καθώς και τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ανάγκες.

-Oι άξονές του;

Το πρόγραμμα χαρισματικότητας Mensa στην αρχική του φάση θα έχει πέντε άξονες: τα χαρισματικά παιδιά, τους χαρισματικούς εφήβους, την ομαδική συμβουλευτική γονέων, την ατομική συμβουλευτική γονέων και σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε αφενός να ευαισθητοποιηθούν για την χαρισματικότητα στο σχολικό περιβάλλον, αφετέρου να μπορούν να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα Mensa σε ολόκληρη την επικράτεια.

-Τι ξεκινά αύριο;

Το πρόγραμμα για τα χαρισματικά παιδιά (9-12 ετών) και τους χαρισματικούς εφήβους (13-17 ετών), το οποίο θα υλοποιηθεί σε τρεις κύκλους (κάθε Σάββατο 09:00-12:00 για οκτώ συναντήσεις ο κάθε κύκλος) και θα πραγματοποιηθεί δωρεάν στα πλαίσια της προσφοράς της Ελληνικής Mensa στην κοινωνία σε μια περίοδο έντονης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Κάθε κύκλος θα καλύπτει την κοινωνική και συναισθηματική εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών και των εφήβων και θα περιλαμβάνει ένα ευρύ γνωστικό φάσμα, ξεκινώντας από την φύση της νοημοσύνης και της χαρισματικότητας και προχωρώντας με χαρακτήρα ολιστικό ώστε οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν αυτογνωσία, κοινωνική συνειδητοποίηση, διαπροσωπικές δεξιότητες, τη φαντασία και τον κριτικό στοχασμό σε ένα περιβάλλον  που θα καλλιεργεί την έρευνα και τη δημιουργικότητα.

-Το πρόγραμμα;

Τα παιδιά και οι έφηβοι θα ασκηθούν πρακτικά με την δημιουργία ιντερνετικού ραδιοφώνου και ηλεκτρονικής εφημερίδας, ενώ ειδικοί από διάφορα γνωστικά πεδία θα τα φέρουν σε επαφή με την διαθεματική και σφαιρική προσέγγιση της γνώσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το πρόγραμμα είναι η συνεργασία και η εκπαίδευση των γονέων και κηδεμόνων των συμμετεχόντων. Γι’ αυτό και τίθεται εξαρχής η συμμετοχή τους σε δύο ατομικές και δύο ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων, ως όρος για τη συμμετοχή ενός παιδιού ή ενός εφήβου στο πρόγραμμα. Η συμβουλευτική γονέων, όπως και το πρόγραμμα για τα παιδιά, θα γίνεται στα γραφεία της Ελληνικής Mensa, Πετμεζά 14 στην Αθήνα.

-Που απευθυνόμαστε;

Οι αιτήσεις για την επιλογή στο πρόγραμμα μπορούν να γίνουν στα γραφεία μας κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 18:00-21:00 και από την ιστοσελίδα μας, www.mensa.org.gr , μέσω email στο gifted@mensa.org.gr, fax στο 2105239074 ή ταχυδρομείου στην Ελληνική Mensa, Πετμεζά 14, 11743, Αθήνα. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Μέσα από την επεξεργασία των αιτήσεων και τις σχετικές συνεντεύξεις θα επιλεγούν μετά από μια άρτια επιστημονική διαδικασία οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Η Ελληνική Mensa θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του κενού που υπάρχει στη χώρα μας, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην υποστήριξη της χαρισματικότητας.

Πληροφορίες:  http://www.mensa.org.gr/home-gr/604-xarismatikotita-sti-mensa

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here