Αχτσιόγλου-Παππάς: Δεκτή τροπολογία του ΚΚΕ-Η μεγάλη καθυστέρηση δεδουλευμένων συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας

ΦΩΤΟ: EUROKINIS/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πριν λίγο καιρό, η απόφαση-νομολογία του Αρείου Πάγου ότι η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για την οποία δεν ευθύνεται ο εργοδότης, δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή τν όρων εργασίας των εργαζομένων, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής και από υπουργούς της κυβέρνησης.

Σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει νομοθετικά  και να λύσει με άλλο τρόπο το σοβαρό αυτό πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, θα κάνουν αποδεκτή κατά το πρώτο της μέρος την τροπολογία του ΚΚΕ με θέμα: «Μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων και βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας».

Το πρώτο μέρος της τροπολογίας, που κατατέθηκε σήμερα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και θα γίνει δεκτό προβλέπει ότι η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Με την εν λόγω ρύθμιση προφυλάσσονται τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην παραβατική πρακτική  της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Η διαφορά στο νέο νομοθετικό κείμενο, είναι το ότι δεν λογαριάζεται η αιτία της καθυστέρησης καταβολής, ούρ αν αυτή υπερβαίνει των ορίων και των προβλέψεων του εργοδότη.

Με το τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται, θα μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας λύση της ργασιακής σχέσεης και αποζημίωση, κάνοντας επίσχεση εργασίας, χωρις να υπάρχει κίνδυνος η ασκηση αυτού του δικαιώματοε να κριθεί καταχρηστική από τα δικαστήρια.

Ωστόσο τον τελικό λόγο για την τύχη της ρύθμισης θα έχουν και πάλι τα δικαστήρια που θα κληθούν να την εφαρμόσουν και φυσκά σε τελικό βαθμό ο Αρειος Πάγος.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το ΚΚΕ βρισκεται ξανά μπροστα στο διλλημα και πρέπει ν αποφασίσει : Με ποιούς πρέπει να πάει και ποιούς πρέπει να αφήσει !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here