Ο Βαρουφάκης μηνύει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-Zητά έγγραφα για την επιβολή των capital controls στην Ελλάδα

Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μηνύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συνεπικουρούμενος από τον γερμανό ευρωβουλευτή Φάμπιο Ντεμάζι.

Ο λόγος; Θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφό της σχετικά με την  απόφαση να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, κατόπιν της οποίας οι επιβλήθηκαν τα capital controls.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ.Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση.

«Περιορίζοντας τη ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα για να πιέσει για περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της» σημείωσε ο κ. Ντεμάζι.

 Είχε απορρίψει το αίτημά τους

Μετά την απόρριψη του αιτήματός τους από την ΕΚΤ, οι κύριοι Βαρουφάκης και Ντεμάζι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο έγγραφο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε πως η νομική εκτίμηση προηγήθηκε της απόφασης για πάγωμα της χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για να προστατέψει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές της διαβουλεύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχει υπέρτατο δημόσιο συμφέρον να μάθουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε… διαφορετικούς μεταξύ τους στόχους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των καταγγελλόντων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here