Τσακαλώτος: Θα επανέλθουμε για το ελληνικό χρέος-Κάναμε λάθος εκτιμήσεις το 2015-‘Ελλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ

Στο ελληνικό χρέος, την ήττα μετά το «κολασμένο» 2015, αλλά και την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας, ενώ ουσιαστικά «κάλυψε» τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Το να έχουν τα μικρά κράτη της Ευρωζώνης μεγάλο χρέος και υψηλά επιτόκια δεν είναι βιώσιμο για την Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος«. Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος σε φοιτητές του ιδρύματος Sciences Po στο Παρίσι σε σεμινάριο για τα αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, 13.03.2019.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το ενδεχόμενο συζήτησης για το χρέος θα ανοίξει… μοιραία. Κι αυτό διότι δεν μπορεί η βόρεια Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και ο Νότος μόνιμα υψηλά.

«Το σύστημα αυτό δεν είναι βιώσιμο και θεωρώ βέβαιο ότι θα επανέλθουμε μακροπρόθεσμα στο θέμα»

Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν στην υψηλή φορολογία και τόνισε πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αντεπεξέλθει σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και γι αυτό αύξησε την φορολογία. Αναφορικά, όμως, με την διανομή των πλεονασμάτων επανέλαβε την πάγια θέση του, η οποία είναι η εξής: «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία διανέμοντας το περίσσευμα και στην μείωση των φόρων αλλά και στην αναδόμηση του κοινωνικού κράτους«.

Μάλιστα σημείωσε πως αν ακολουθούνταν η λογική της ΝΔ για μείωση φόρων και μόνο, τότε θα υπήρχαν κοινωνικές συνέπειες μετά από πολλά χρόνια κρίσης.

Πάντως, έκανε ξεκάθαρη την πεποίθησή του ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ανέμενε καθώς και η ανεργία παρότι είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή στο 18% έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 26% που είχε παραλάβει η Κυβέρνηση ενώ επιπλέον η χώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Ο Τσακαλώτος και τα λάθη της κυβέρνησης

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση το… κολασμένο καλοκαίρι του 2015, για την οποία όπως ήταν λογικό δέχθηκε τις περισσότερες ερωτήσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση τότε συνθηκολόγησε και δέχθηκε ένα συμβιβασμό. Παραδέχθηκε επιπλέον πως η κατάσταση κρίσης που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2015 προήλθε από μια κακή εκτίμηση της κατάστασης.

«Είμαστε λιγότερο δυνατοί από όσο νομίζαμε», τόνισε, για συνεχίσει λέγοντας πως η ελληνική πλευρά πίστευε ότι μπορούσε να πιέσει με την απειλή εξόδου από το Ευρώ ενώ υπήρχαν μέλη της ένωσης που επιθυμούσαν αυτή την έξοδο.

Πάντως κάλυψε απολύτως το προκάτοχό του κ. Γιάννη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι δεν ήταν θέμα ενός υπουργού αλλά κακής εκτίμησης μιας κατάστασης

Ένα δεύτερο λάθος που παραδέχθηκε για την περίοδο που ακολούθησε ήταν η υπερεκτίμηση της δύναμης που είχε το κράτος να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής που είχαν φέρει την χώρα στην κατάσταση της κρίσης «Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ δυσκολότερο από όσο νομίζαμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς καθώς τα οργανωμένα συμφέροντα είχαν πολλά περισσότερα μέσα και νομικές διαδικασίες για να μπορούν να διαφεύγουν» είπε.

 «Ελλειμμα δημοκρατίας»

Επιπρόσθετα, ο υπουργός των Οικονομικών εξέφρασε την άποψη πως από την εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις του τρίτου προγράμματος, το δημοκρατικό κενό και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παραμένει και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διακρατικό διυπουργικό επίπεδο «Συζητούσαμε στο Eurogroup και οι αποφάσεις είχαν ληφθεί νωρίτερα σε μυστικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών. Συνεπώς τι δημοκρατία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης βρίσκεται στην ομοσπονδοποίηση που θα μεταφέρει το βάρος των αποφάσεων στο Ευρκοινοβούλιο αντί στα όργανα της Ένωσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here