Γραικός: «Δεν έχω καμία κακία απέναντι στους δημοσιογράφους που έγραψαν το άρθρο. Τους λυπάμαι λίγο»

«Δεν έχω καμία κακία απέναντι στους δημοσιογράφους που έγραψαν το άρθρο αυτό, τους λυπάμαι λίγο» είπε ο Νίκος Γραικός , υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος σε όσα γράφτηκαν γι αυτόν το τελευταίο διάστημα.

«Είναι η ηθική που διαχωρίζει τους δημοσιογράφους της κλειδαρότρυπας από αυτούς με αισθητική και άποψη κοινωνική», ανέφερε μιλώντας στο «Κόκκινο» για όσους εστίασαν στις ερωτικές του επιλογές.

«Δεν είμαι η γκέι ετικέτα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Γραικός, «κάνω χιλιάδες πράγματα όπως όλοι, είμαι Έλληνας, είμαι Γάλλος, είμαι καθηγητής, σχεδιάζω, λατρεύω τη μουσική … είναι πολύ τραγικός ο περιορισμός μίας μικρής πτυχής ενός ανθρώπου για να επικεντρωθούμε σε αυτήν … ταυτίζομαι πολύ με τον Γιάννη Ρίτσο, που είχε πει ότι ποτέ στην ζωή του δεν μίσησε τους βασανιστές του, γιατί θεώρησε ότι ήταν όργανο μίας κατάστασης. Δεν έχω κανένα μίσος, καμία κακία απέναντι στους δημοσιογράφους που έγραψαν το άρθρο αυτό, τους λυπάμαι λίγο…», όπως είπε.

Νωρίτερα μάλιστα είχε σημειώσει ότι όταν δημοσιογράφοι θέλουν να καταστρέψουν τον «καλεσμένο» τους, το αποτέλεσμα είναι ίσως για αυτούς καλό, αλλά είναι αυτή η ηθική που διαχωρίζει τους δημοσιογράφους της κλειδαρότρυπας από αυτούς που έχουν κοινωνική άποψη για τα πράγματα και αισθητική.

Η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τον ίδιο «εκπροσωπεί την διπλή πολιτιστική ταυτότητα, την πάλη ενάντια στην άνοδο των φασιστικών ιδεών στην Ευρώπη, ενάντια στην ακροδεξιά σκέψη. Επίσης, εκπροσωπεί μία πάλη ενάντια στην δυαδική σκέψη του “καλό-κακό”, “όμορφο-άσχημο”. Η συμμετοχή μου είναι ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει μία ανεξάρτητη σκέψη, βλέποντας όμως ότι η ανεξάρτητη σκέψη δεν μπορεί να καρποφορήσει παρά μόνο σε μία συλλογική προσπάθεια…», όπως τόνισε, για να προσθέσει αργότερα ότι «όταν είμαστε σε έναν συλλογικό αγώνα, είμαστε υποταγμένοι στο σύνολο, δεν υπάρχει το άτομο».

«Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω πάρα πολύ στην αγάπη, στα ζευγάρια», συνέχισε, «και να σας πω κάτι: μπορεί να φανεί σε πολλούς ότι η ομοφυλοφιλία έχει κάτι το “επαναστατικό”, ότι με τον γάμο γίνεται μία αστικοποίηση … ορισμένοι από εμάς … έχουμε καταλάβει ότι ο άλλος άνθρωπος είναι πολύ ενδιαφέρων όχι όταν είναι πανέμορφος, νέος, με μία λάμψη, αλλά είναι πανέμορφος και ωραιότατος όταν γεράσει, όταν είναι λίγο άρρωστος, όταν τον προσέχεις, όταν σε προσέχει, όταν μπορείς να είσαι μαζί του μέχρι την στιγμή του θανάτου, όταν μπορείς να είσαι αγκαλιά μαζί του στις πολύ δύσκολες στιγμές. Όταν παλεύουμε για κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να παλεύουμε για μία κατάσταση τρέλας».

Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν πάει να πει ότι κάποιοι που είναι πιο “έξαλλης” σεξουαλικότητας πρέπει να καταδικαστούν. Δεν είναι ότι επειδή π.χ. εγώ διδάσκω ελληνικά πρέπει να συγχωρούμαι για την δήθεν “παρέκκλιση” από την νόρμα, ενώ ένας μπάρμαν ή πλούσιος είναι καταδικαστέος … είναι θέμα κοινωνικών αρχών».

«Το “τι ψυχή θα παραδώσουμε” δεν είναι μεταφυσικό, είναι τι κόσμο θα παραδώσουμε στους νεότερους, αν θα είναι λίγο δικαιότερος, πιο πολιτισμένος, πιο όμορφος», όπως τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη ξεκίνησε υπό τους ήχους του Il changeait la vie του Jean-Jacques Goldman, που όπως είπε ο κ. Γραικός ουσιαστικά εκφράζει την δική του βιοθεωρία, ότι το μεράκι για την ποιότητα της δουλειάς μας είναι η καθημερινή πάλη να αλλάξει ο κόσμος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here