Πεφταστέρια: Το βράδυ του Σαββάτου κορυφώνεται η βροχή των μετεωριτών του φαινομένου των Περσίδων

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος η βροχή λαμπερών μετεωριτών άρχισε τέλη Ιουλίου και θα τελειώσει στις 24 Αυγούστου, όμως η πιο γερη «βροχή» θα πέσει το Σάββατο στις  8 το βράδυ.

Ενα εμπόδιο θα είναι η σχεδόν «πανσέληνος», που με τη λάμψη της  εμποδίζει να δούμε τη βροχή μετεωριτών -η σελήνη ανατέλλει αύριο στις 11.30 το βράδυ, οπότε ό,τι δει κανείς, μέχρι εκείνη την ώρα…

Υπολογίζεται ότι θα πέφτουν 150-200 μετέωρα την ώρα και ότι λόγω του φεγγαριού θα μπορέσει κάποιος να δει μόνον τα πιο μεγάλα, ίσως δηλαδή γύρω στα 40 την ώρα.

Αυτοί οι διάττοντες ονομάζονται έτσι επειδή φαινομενικά μοιάζει σαν να ξεκινούν από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα.

Οι Περσείδες  προκαλούνται από τα απομεινάρια που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης αυτός ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους  Σουίφτ και Τατλ, έχει έναν τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων και ειναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα που περνάει σχετικά κοντά από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Υολογίζεται ότι  βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και δεν θεωρείται ότι τα ετήσια περάσματα της ουράς του ή ο ίδιος συνιστούν απειλή για τον πλανήτη μας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here