Κοτζιάς: Θετικό βήμα εμπιστοσύνης η κατασκευή κοιμητηρίων στην Αλβανία για τους Ελληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο είναι η συνέχεια του γεγονότος ότι η μικρή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία είχε καταστραφεί πέρυσι στη Χιμάρα, ανοικοδομείται σήμερα με χρηματοδότηση από την Αλβανική Κυβέρνηση».

Ετσι σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς την είδηση ότι η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να οικοδομήσει κοιμητήρια για τους Ελληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν κτά τον ελληνοιταλικό πόλεμο. Κατά την συνέντευξη μετά την συνάντηση του με τον Αφγανό ομόλογό του, , S. Rabbani, ο κ. Κοτζιάς συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι ο εφαρμοστικός νόμος που ψήφισε το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας στις 13 του μήνα, και γνωστοποιήθηκε χθες, την Κυριακή, σύμφωνα με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα των Κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν στο αλβανικό έπος, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα και για να ησυχάσει, όπως λέει ο λαός μας μεταφορικά, η ψυχή τους, αλλά και ένα βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη.

Αποδεικνύει, δε, αυτό το γεγονός, όπως και άλλα μικρότερα -ανέφερα ένα παραδειγματικά- ότι η διπλωματία μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από ό,τι κραυγές διαμαρτυρίας, χωρίς περιεχόμενο. Η διπλωματία είναι ο δρόμος για να αναπτύξουμε θετικά τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας. Η δικιά μας Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, έχουμε επιλέξει αυτόν τον δρόμο και παίρνουμε το βάρος του δρόμου της ειρηνικής συνεννόησης, της διπλωματίας και της ανάπτυξης της εθνικής ατζέντας με τα κράτη στον περίγυρό μας.

Ευχαριστώ για όσους συνέβαλαν στο να βοηθηθεί αυτή η απόφαση από το παρελθόν, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζει ο αλβανικός τύπος, την εξέλιξη αυτή.

Η εφημερίδα Πανόραμα έχει τίτλο: «Κοιμητήρια, η κυβέρνηση επαναφέρει τις  αναζητήσεις για τους Έλληνες στρατιώτες»,  με υπέρτιτλο: «Η Απόφαση της Κυβέρνησης ήρθε μετά τη συνάντηση της Κρήτης» και υπότιτλο: «Η νέα Απόφαση καταργεί  τα σύνορα των ζωνών αναζήτησης  της Απόφασης  του 2011 της κυβέρνησης Μπερίσα»  και προσθέτει και το ακόλουθο δικό της σχόλιο: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με μυστικότητα απόφαση που  επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει  έρευνες, εκταφές και  ταυτοποίηση  των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο»

Η φιλοκυβερνητική ΤΕΜΑ δημοσιεύει σε περίληψη την απόφαση της Κυβέρνησης , υπό τον τίτλο: «Λιώνουν οι πάγοι, η κυβέρνηση Ράμα αποφάσισε  την ανέγερση των κοιμητηρίων για τους Έλληνες στρατιώτες» και κάνει το ακόλουθο σχόλιο: «Η Απόφαση της Κυβέρνησης ελήφθη λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Κρήτη».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here