Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ

Βέτο άσκησαν οι ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε την απόρριψη της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Την ψηφοφορία έχει ζητήσει η Αίγυπτος.

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί μια «προσβολή και ένας κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλ μετά την ψηφοφορία.

Αμπάς: Τρελός όποιος δώσει στις ΗΠΑ ρόλο μεσολαβητή

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε την Δευτέρα ότι θα έπρεπε να ήταν κάποιος «τρελός» για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή με στόχο την επίτευξη της ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και υποσχέθηκε να ξεκινήσει εκ νέου τις προσπάθειες για την πλήρη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Ο Αμπάς μίλησε στη Ραμάλα ενώπιον υψηλόβαθμων Παλαιστινίων αξιωματούχων που συνεδρίασαν για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση, την 6η Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε προτού οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ το οποίο καταδίκαζε τη μονομερή αυτή αναγνώριση.

«Οποιοσδήποτε επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον ρόλο του εταίρου ή του μεσολαβητή στη διαδικασία για την ειρήνευση είναι τρελός» υπογράμμισε ο Αμπάς.

Από την 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αρνείται οποιαδήποτε επαφή με τη διοίκηση Τραμπ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, όμως δεν θα συναντήσει κανέναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε και να επιστρέψουμε πολλές φορές ενώπιον των ΗΕ προκειμένου να καταστούμε πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Μαχμούτ Αμπάς.

«Δεν μας λείπει τίποτα. Διαθέτουμε μια πολιτική εξουσία, διαθέτουμε εδάφη και σύνορα. Έχουμε το δικαίωμα να αναγνωριστούμε από τον υπόλοιπο κόσμο» κατέληξε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.