Ακροδεξιός μεσαίωνας στα σχολεία από ΝΔ: Κόπτεται για την πρωινή προσευχή στα σχολεία και την δήθεν κατάργηση της έπαρσης σημαίας

Ο Φαρισαϊσμός των στελεχών της ΝΔ και ορισμένων ΜΜΕ, που κόπτονται τάχα για την ελληνορθόδοξη παράδοση στη προσπάθεια τους να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά το θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών, δεν έχει «ιερό και όσιο».

Ο μικροπολιτικός θόρυβος που προκλήθηκε από τον Α. Γεωργιάδη και άλλους όψιμους «ελληνοορθόδοξους» πολιτικούς, αφορά την επιχείρηση κατάργησης της καθημερινής έπαρσης της σημαίας στα  δημοτικά σχολεία μαζί με τον εθνικό ύμνο, καθώς και την κατάργηση της πρωινή προσευχής!!!

Και όλα αυτά, όταν είναι γνωστό σε όλους, ότι σε κανένα σχολείο της χώρας δεν γίνεται πλέον καθημερινή έπαρση σημαίας, ούτε ψάλλεται ο εθνικός ύμνος.

Οσον αφορά την πρωινή προσευχή, πρόκειται για μια απίστευτη τελετουργία, που ταλαιπωρεί καθημερινά μαθητές και δασκάλους, καθώς όλοι θυμόμαστε ότι ουδείς ή σχεδόν ουδείς ασχολείται σοβαρά με το θέμα, ενώ όλοι θέλουν να την αποφύγουν. Ο απόλυτος ευτελισμός της προσευχής.

Ολα αυτά λοπόν, που εισάγουν σιγά-σιγά το ελληνικό σχολείο στον αστερισμό της κοσμικότητας και του διαφωτισμού, μακριά από θρησκευτικές, μεσαιωνικού τύπου αντιλήψεις για τη λειτουργία του, γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής προπαγάνδας από το πλέον ακροδεξιό, συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ. Αραγε ο νεο-φιλελεύθερος  Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ίδια αντίληψη με τον αντιπρόεδρο του, στα θέματα αυτά; Και από πότε ο κατά τα άλλα περιφανής μεταρρυθμιστής Κυριάκος, ταυτίζεται με τις πιο μαύρες και αντιδραστικές θέσεις όσον αφορά την εκπαίδευση και την θέση της εκκλησίας μέσα σε αυτήν;

Αδωνις κατα Γαβρόγλου-κυβέρνησης

Η πρόθεση του Γαβρόγλου, της κυβερνήσεως ήταν να καταργηθεί και η πρωινή προσευχή, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το Προεδρικό Διάταγμα στην κυβέρνηση με βάση τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και η πρωινή προσευχή διεσώθη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ο κ. Γεωργιάδης απέδωσε τη στάση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα μνημόνια δύο – δύο, κόβει συντάξεις, και θέλει να υπενθυμίζει στο κομματικό του ακροατήριο ότι είναι αριστερό κόμμα». Έκανε λόγο μάλιστα για ακροαριστερή ατζέντα που δεν έχει σχέση με τις παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας.

«Η γνωστή αριστερά. Όταν δεν καταργείς το μνημόνιο, καταργείς την έπαρση της σημαίας. Έτσι, για ιδεολογικό «ξεκάρφωμα»» σχολίασε με μήνυμα του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επαρση σημαίας

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν για στην κατά τα άλλα, φιλελεύθερη Καθημερινή, αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται πλέον το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας και όχι αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα λένε κάθε πρωί τον εθνικό ύμνο, καθώς δεν θα γίνεται έπαρση της σημαίας, αφού αυτή θα είναι μόνιμα αναρτημένη στον ιστό.  

Ειδικότερα στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του ΠΔ 201/98, (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: 1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας) 2. τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές 3. όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο Προεδρικό Διάταγμα Γαβρόγλου στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι η «σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

ΣτΕ- Παυλόπουλος για πρωινή προσευχή

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθερίας του Τύπου», το προεδρικό διάταγμα, που εστάλη προ ημερών στην Προεδρία, προέβλεπε την κατάργηση της προωινής προσευχής, αλλά υπήρχαν παρατηρήσεις για την αντισυνταγματικότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ετσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το έστειλε πίσω και στην επαναφορά του έμεινε η κατάργηση της αριστείας για τη σημαία, όπου δεν υπήρχε τέτοιο κώλυμα

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το κουμπί σε αυτό το προεδρικό διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο προεδρικό διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι». Σύμφωνα με τον έμπειρο βουλευτή, τα μέλη της κυβέρνησης «εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει».

Οι παρατηρήσεις του ΣτΕ στο προεδρικό διάταγμα που προσπάθησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με την αντισυνταγματικότητα βάσει του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η Παιδεία έχει σκοπό, πλην των άλλων, και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων.

Στη νομολογία του ΣτΕ αναγνωρίζεται ως γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανήκει στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία και συνεπώς η αρχή αυτή έχει εφαρμογή στο πάγιο προεδρικό διάταγμα για την πρωινή προσευχή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διάκρισης των θρησκευτικών ελευθεριών υπάρχουν και δικαιώματα για άθεους ή αλλόθρησκους.

Για τις προθέσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι «σε ανύποπτο χρόνο, εγώ είχα προβλέψει ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή όπου μη έχοντας πλέον η συγκεκριμένη κυβέρνηση κανένα αριστερό οικονομικό αφήγημα, θα έκανε μία επίθεση θεσμικού τύπου»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here