Σουλτς: Ναι σe συνομιλίες για κυβέρνηση με Μέρκελ-Οχι άλλη λιτότητα τύπου Σόιμπλε

Ρηξικέλευθες προτάσεις τόσο για την γερμανική πολιτική ζωή όσο ιδίως για την ευρωπαική πορεία ενοποίησης, διατύπωσε ο ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο που θα αποφασίσει εάν θα το κόμμα θα συμμετάσχει σε συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης με την Α. Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να πουν ναι στην έναρξη των συνομιλιών,  τόνισε όμως ότι «δεν πρέπει να κυβερνήσουμε με οποιοδήποτε τίμημα. Όμως ούτε πρέπει να αρνηθούμε να κυβερνήσουμε σε κάθε περίπτωση. Αυτό που μετράει είναι τι μπορούμε να προσφέρουμε».

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επενδύσουμε μάλλον σ’ ένα προϋπολογισμό της ευρωζώνης παρά να επικεντρώσουμε στη λιτότητα και πρόσθεσε πως δεν υποστηρίζει μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ελευθερία κινήσεων των πολιτών της.

«Η ήπειρός μας δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη όπως αυτή που ασκήθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», δήλωσε ο Σουλτς αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας που επικέντρωσε στη λιτότητα.

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να υπάρξουν μέχρι το 2025 οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε πως οι χώρες που δεν συμφωνούν θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.

Ο Σουλτς δήλωσε στο συνέδριο πως θέλει από την ΕΕ να συμφωνήσει σε μια νέα συνταγματική συνθήκη, που να δημιουργεί μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, η οποία να μπορεί να αναλαμβάνει δράση σε τομείς όπως η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, η φορολογία και οι νομισματικές υποθέσεις, το άσυλο και η διεθνής ανάπτυξη.

«Αυτή η συνταγματική συνθήκη πρέπει τότε να παρουσιαστεί σε όλα τα κράτη μέλη και αυτά που δεν συμφωνούν θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτομάτως της ΕΕ», δήλωσε.

Ο Σουλτς επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές αξίες υπονομεύονται συστηματικά στην Πολωνία και η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό, ενώ η Ουγγαρία απομακρύνεται επίσης όλο και περισσότερο από την ένωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here