Ανεπιθύμητο στην Ιεράπετρα το πλοίο των ακροδεξιών που θέλουν να εμποδίσουν τη διέλευση μεταναστών (βίντεο)- Τι γυρεύει στο Κουφονήσι;

 

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιεράπετρα το ενδεχόμενο να προσεγγίσει στο λιμάνι της το πλοίο C-Star, ναυλωμένο από ακροδεξιούς που έχουν ως «έργο» να εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες να προσεγγίσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Σήμερα το μεσημέρι το πλοίο C Star με σημαία Τζιμπουτί  έπλεε σε διεθνή ύδατα, νότια από το Κουφονήσι.

Χτες το βράδυ δεκάδες Κρητικοί διαδήλωσαν κατά του ενδεχεμενου το πλοίο να καταπλεύσει για ανεφοδιασμό στην Ιεράπετρα.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης, είπε ότι η Ιεράπετρα λέει ένα μεγάλο «Όχι» σε κάθε μορφή φασισμού και δεν επιθυμεί να προσφέρει καμία φιλοξενία στο λιμάνι της για το συγκεκριμένο πλοίο:

«Δεν βλέπω να υπάρχει πρόθεση ούτε από τους ίδιους τους επιβαίνοντες να καταπλεύσουν στην περιοχή μας, στον τόπο όπου έχουμε δείξει ότι ο φασισμός δεν περνάει, έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας και τη φιλοξενία μας στους 700 μετανάστες που βοηθήσαμε να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια για τις μέρες που βρέθηκαν στην Ιεράπετρα πριν από καιρό. Η επικοινωνία μου με τις αρχές και το υπουργείο ήταν άμεση και η Ιεράπετρα απάντησε και με τις διαδηλώσεις αλλά και με το μήνυμα που έστειλα μέσω των αρχών στο συγκεκριμένο πλοίο».

Η οργάνωση που έχει ναυλώσει το πλοιο ανήκει στο ακροδεξιό κινημα  Defend Europe (Υπερασπιστείτε την Ευρώπη)  και επιδιώκει να παρεμποδίζει τη διέλευση πλοίων με πρόσφυγες από τη Λιβύη αλλά ίσως και από αλλού.

Αρχικά οι «εθνοφρουροι» της Ευρώπης είχαν δηλώσει ότι τους ενδιαφέρει το πέρασμα Λιβύης Ιταλίας, αλλά η παρουσία τους τόσο κοντά σε ελληνικά νησιά δείχνει ότι ίσως ήθελαν να παραπλανήσουν τις αρχές και ότι πιθανόν στόχος τους είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν ως προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Ακτιβιστές του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ήδη οργανώνεται αντίδραση αντιφασιστικών οργανώσεων σε περίπτωση που επιχειρήσει να προσεγγίσει το ελληνικό λιμάνι ενώ επιστολή προς το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας έστειλαν οι ακτιβιστές Κρήτης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητώντας να μην επιτραπεί η ο ελλιμενισμός του πλοίου.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού τύπου αλλά και σχόλια ακτιβιστών από την Ευρώπη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκύπτει ότι το πλοίο C Star που έχει ναυλωθεί από το ακροδεξιό ευρωπαϊκό δίκτυο Génération Identitaire (GI) στο πλαίσιο της επιχείρησης του δικτύου “Defend Europe”, πρόκειται να ελλιμενιστεί σήμερα 31/08/2017 στο Λιμάνι της Ιεράπετρας. Η πορεία μάλιστα που το πλοίο σημαίας Μογγολίας και μήκους 40 μέτρων ακολουθεί, σύμφωνα με το Marine Traffic, επιβεβαιώνει την προσέγγιση του στο Νησί μας.

Κρίνουμε σκόπιμο, να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση στο πλοίο της ακροδεξιάς οργάνωσης, που σκοπό έχει, κατά δήλωση τους, να παρεμποδίσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο, να ελλιμενιστεί στην Ιεράπετρα ή σε άλλο λιμάνι της Κρήτης.

Κάτω από καμία συνθήκη η Κρήτη δεν πρέπει να προσφέρει φιλοξενία σε ακροδεξιές οργανώσεις που προσβάλουν τους αγώνες και την ιστορία του Νησιού μας.

Παρακαλούμε τα λιμεναρχεία του Νησιού και η Εισαγγελία να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση του πλοίου στα λιμάνια της Κρήτης (ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το άρθρο 147 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου)

Εκτός του συμβολισμού που οφείλουμε να στείλουμε ως Κρητικοί, θέτουμε υπ όψιν σας νομικής φύσεως προβλήματα που αντιμετώπισε το πλοίο της ντροπής λίγες μέρες πριν στα Κατεχόμενα, τον παράνομο σκοπό του να εμποδίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και τις έντονες αντιδράσεις πολιτών που έχει μέχρι σήμερα συναντήσει στα λιμάνια τα οποία προσέγγισε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here