Τσίπρας: «Δεν θα υπάρξουν κλειστά σύνορα. Το θέμα Σένγκεν έληξε. Να απολογηθεί η ΝΔ για τη λίστα Μπόργιανς

Με σκληρές εκφράσεις αλλά και με αποφασιστικό τρόπο απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ελληνικής Βουλής στους σε όλους εκείνους που δημιουργούν συνεχώς θέμα σε βάρος της χώρας μας.

«Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί επειδή το θέλουν κάποιοι ακραίοι ξενοφοβικοί κύκλοι στην Ευρώπη. Εκείνοι θα απομονωθούν. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κλειστά σύνορα» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα της συνθήκης του Σένγκεν έληξε χθες».

Να απολογηθεί η ΝΔ για τη συγκάλυψη στη λίστα Μπόργιανς

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το παράλληλο πρόγραμμα, επιτέθηκε στην ΝΔ για την στάση ανοχής και συγκάλυψης που κράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά απέναντι στους φοροφυγάδες, όταν αρνιόταν να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς.

«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μήνυμα σε ακραίους γραφειοκράτες των Βρυξελλών

αναφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια στους ανεύθυνους ευρωπαίους γραφειοκράτες που μας κουνάνε το δάκτυλο για το προσφυγικό. Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, την επόμενη φορά που θα μιλήσουν θα πρέπει πρώτα να σκεφτούν, είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου, τόνισε ότι η Αθήνα θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές στο Αιγαίο.

Στην αρχή της συζήτησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ανησυχία για εξελίξεις στη Συρία

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κρίσης στη Συρία με την εμπλοκή ακόμα περισσότερων μερών και την άνοδο ενός ακραίου θρησκευτικού εξτρεμισμού.

«Και όλα αυτά τη στιγμή που η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 παραμένει» τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ευρώπη είναι«αδύναμη και διαιρεμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Από τη μία η αίσθηση ότι για κάποιους υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν και για κάποιους άλλους α λα καρτ τήρηση των υποχρεώσεων».

Δύο παράλληλες κρίσεις

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα βρέθηκε στον πυρήνα δύο παράλληλων κρίσεων (οικονομικής και προσφυγικής) και ανέλαβε δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της.

Κοινή αναγνώριση -τόνισε- είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα και αυτό δεν βρέθηκε κανείς να το αντικρούσει.

«Θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας και την κοινωνία όρθια», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις βολές του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση «καθυστέρησε απελπιστικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα και να τηρήσει τις συμφωνίες που συμφώνησε με την ΕΕ», ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην χρησιμοποιεί «τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι που μας κουνούν το δάχτυλο».

Κόντρα για τη φοροδιαφυγή

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη λίστα Μπόργιανς και με αφορμή την υπόθεση αυτή κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όταν κυβερνούσε κράτησε στα συρτάρια λίστες με φοροφυγάδες.

«Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε πιο προσεκτικός» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη, δεν την κρατήσαμε στα συρτάρια μας και ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να αφήνουν τις λίστες σε αυτούς που μας τις έδιναν».

Εντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που φώναζε επί ώρα λέγοντας ότι είναι «αρχιψεύτης». Ο πρωθυπουργός σταμάτησε να μιλά, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του έκανε παρατήρηση.

Ο Αλ. Τσίπρας περίμενε να σταματήσει ο Αδ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «γνωρίζω ότι ο Παπασταύρου ήταν προστατευόμενος, αλλά όσο τον προστατεύσατε, τον προστατεύσατε. Τέλος πια η προστασία», είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πάμε μέχρι τέλους το θέμα των μεγάλων σκανδάλων, των θαλασσοδανείων και της SIEMENS. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί σ’ αυτόν τον τόπο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here