Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Μεταξύ Brexit και συμφωνίας, όλα τα σενάρια ανοικτά

Θρίλερ διαρκείας στις Βρυξέλλες με τις σκληρές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Ο Ντ. Κάμερον συνεχίζει τις διμερείς επαφές του με ηγέτες-χωρών -μελών της ΕΕ σε μια προσπάθεια να υπάρξει τελικώς μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Μετά τις ολονύχτιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες -όπου δεν επιτεύχθηκε συμφωνία-, οι συνομιλίες επρόκειτο να ξεκινήσουν ξανά το πρωί της Παρασκευής αλλά έως αργά το απόγευμα δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη.

Μάλιστα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ζητήθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία των Βρυξελλών.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη» είπε ο ίδιος.

Ο Κάμερον επιδιώκει να επιτύχει συμβιβασμό ώστε να μπορέσει να ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας της ΕΕ στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες» είπε -στον ίδιο δηλαδή ακριβώς τόνο με τις αναφορές του την προηγούμενη ημέρα.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε την πρότασή του να γίνει ξεκάθαρο ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους μιας συμφωνίας. «Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Μία συμφωνία με την Βρετανία είναι τελική» έγραψε ο βέλγος πρωθυπουργός στο Twitter.

Ο πολωνός υπουργός για θέματα Ευρώπης, Κόνρατ Στσιμάνσκι, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε η πολωνή πρωθυπουργός με τον Κάμερον είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά ότι χρειάζονται και άλλες εγγυήσεις. Ο πολωνός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε η διάρκεια του «φρένου» στα επιδόματα, αλλά δεν είπε για πόσα χρόνια θα ισχύσει.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, μεταξύ άλλων στο βρετανικό Guardian και στο BBC, στα σημεία που ακόμη δεν έχουν κλείσει είναι το πλαίσιο των αλλαγών στην παροχή βρετανικών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ και το νομικό ζήτημα της εξαίρεσης από τη ρήτρα «συνεχώς στενότερης ένωσης» – κάτι για το οποίο δίνεται παράλληλη μάχη μεταξύ συνταγματολόγων και νομικών δίπλα στις αίθουσες των συνομιλιών των ηγετών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε κρατήσει σκληρή στάση, δηλώνοντας διατεθειμένος να επιστρέψει χωρίς συμφωνία στο Λονδίνο: «Θα παλέψω για τη Βρετανία, εάν φτάσουμε σε μία καλή συμφωνία, θα την πάρω, αλλά δεν θα δεχθώ συμφωνία που δεν ικανοποιεί όσα χρειαζόμαστε» είπε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ». Στις συζητήσεις καταγράφονται διαφωνίες κρατών, όμως «η θέληση υπάρχει» είπε.

Διαφορετικός ήταν ο τόνος από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο να γίνουν «υπερβολικές παραχωρήσεις» στη Βρετανία, κυρίως όσον αφορά το βάρος της στο μπλόκο ευρωπαϊκών αποφάσεων.

«Θέλω να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά πάνω από όλα ελπίζω πως η Ευρώπη θα μπορεί να προχωρά, να γίνεται πιο ισχυρή, και να μην μπορεί αυτό το να το σταματήσει κανένας αρχηγός κράτους» είπε. «Το ζήτημα είναι ολόκληρη η Ευρώπη, όχι μία χώρα» ανέφερε.

Το δύσκολο κλίμα έδειξαν οι αναφορές άλλων ηγετών, όπως από το Δουβλίνο ή τη Ρώμη. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντνα Κένι ανέφερε πως «η συμφωνία με το Λονδίνο ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο νομίζαμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (επομένως και ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία), εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here