ΣΥΡΙΖΑ: Ιδού το άγρια νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με την χειρότερη εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού ταυτίσθηκε η ΝΔ στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο. Στη κρίσιμη ψηφοφορία για την ΤΙSA( Διεθνής Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών), οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ταυτίσθηκαν απόλυτα με τη σκληρή γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καταψηφίζοντας τις τροπολογίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έγιναν δεκτές από τους Πράσινους και μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. 

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ταυτιζόμενη απόλυτα με τα κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού, καταψήφισε τροπολογίες για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και επιβολή κανόνων των εθνικών κυβερνήσεων σε υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί! Με το καλημέρα, η ΝΔ του Κυριάκου δίνει τα πολιτικά και ιδεολογικά διαπιστευτήρια της, ενισχύοντας τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Τι είναι η TISA

Η ΤΙSA είναι μια Διεθνής Συμφωνία η οποία προωθείται βασικά από τις πολυεθνικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι, και φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλες τις υπηρεσίες, από την εκπαίδευση και την υγεία έως τις τηλεπικοινωνίες και τις οικονομικές συναλλαγές.

Στην χθεσινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο καλείτο να ψηφίσει συστάσεις προς την Κομισιόν, η οποία μέσα από κυρίως μυστικές διαπραγματεύσεις, προωθεί την υπογραφή της TISA με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο νομπελίστας Γιόζεφ Στίγκλιτς, έχουν εξηγήσει ότι η TISA, όπως και η TTIP, η δίδυμη αδελφή της για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, θα καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στο ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής, προστασίας της εργασίας, των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να καταψηφιστεί το προτεινόμενο κείμενο συμφωνίας στο σύνολο του, υποβάλλοντας παράλληλα σημαντικές τροπολογίες. Πολλές από αυτές έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία του σώματος, καθώς υποστηρίχτηκαν από τους Πράσινους και σημαντική μερίδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, παρ’ ότι και οι 2 αυτές ομάδες υποστήριζαν το κείμενο της συντηρητικής πλειοψηφίας».

Τι αφορούν οι τροπολογίες

«Oι βασικότερες τροπολογίες της αριστεράς που υπερψηφίστηκαν αφορούν την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων, την τήρηση του επιπέδου των υπηρεσιών σε προσπάθειες υποβάθμισης τους, καθώς και την δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, ιδίως στην περίπτωση παραβιάσεων των εργασιακών και κοινωνικών πρότυπων. Υπερψηφίστηκε επίσης ότι δεν πρέπει να ισχύσουν κανόνες που να εμποδίζουν εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν ρυθμίσεις σε υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί πριν την υπογραφή της συμφωνίας ή θα ιδιωτικοποιηθούν μετά από την υπογραφή. Ειδική τροπολογία κατατέθηκε από την αριστερά για να διασφαλιστεί η δυνατότητα των τοπικών αρχών να δίνουν προτεραιότητα, στη περίπτωση συμβάσεων, στους τοπικούς παραγωγούς.

Όλες αυτές οι ζωτικές προτάσεις καταψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την ΝΔ, όπως επίσης και μια ακόμη κρίσιμη τροπολογία περί «θετικής λίστας»: να προσδιοριστούν επακριβώς ποιες υπηρεσίες μπορούν να «απελευθερωθούν»/ιδιωτικοποιηθούν ώστε να αποτραπεί στη συνέχεια, υπό το πρόσχημα της ύπαρξης της συμφωνίας, η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος. Η ΝΔ προετοιμάζει για τους Έλληνες ένα μέλλον πλήρως ιδιωτικοποιημένο, από την υγεία μέχρι το νερό. Μια κοινωνία στην οποία, από τις εθνικές κυβερνήσεις έως τις περιφέρειες και τους δήμους, εκλεγμένα σώματα αλλά και τοπικοί παραγωγοί ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα στέκονται ανήμποροι μπροστά στις πολυεθνικές εταιρείες.

«Η ομάδα μας ψήφισε εναντίον», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σκιώδης εισηγητής της Ομάδας της Αριστεράς και των τροπολογιών. «Μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, τους καταναλωτές, τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, είμαστε αντίθετοι στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η υπερψήφιση πολλών από τις τροπολογίες μας δείχνει ότι ελάχιστοι θέλουν μια ακόμη καταστροφική συμφωνία”

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here