Ποιες εταιρείες θα κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα

Τα ΕΛΠΕ και η ENERGEAN OIL & GAS SA αναλαμβάνουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε σήμερα τις αποφάσεις με τις οποίες οι εταιρίες που επιλέγονται είναι:

-Για την περιοχή «‘Αρτα – Πρέβεζα», τα Ελληνικά Πετρέλαια.

-Για την Αιτωλοακαρνανία, η εταιρεία ENERGEAN OIL & GAS SA και

-Για την Βορειοδυτική Πελοπόννησο επίσης τα ΕΛΠΕ.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης θα καλέσει τις εταιρείες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις.

Εκκρεμεί η αποσφράγιση και αξιολόγηση των προσφορών που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Mε αφορμή την επιλογή των ΕΛΠΕ για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στις περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης επισήμανε ότι τα ΕΛΠΕ προσβλέπουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες.

«Επιδιώκουμε την δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα συνεισφέρουν ιδέες, γνώσεις και οικονομική επιφάνεια. Ξεκινάμε αυτοδύναμα, αλλά είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και προτάσεις που θα βασίζονται και θα πληρούν τους επιχειρηματικούς κανόνες της διεθνούς βιομηχανίας. Είναι αδιαπραγμάτευτο καθήκον μας να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις τεχνολογικές μεθόδους, που θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προς όφελος, πέραν της εταιρείας, της οικονομίας της χώρας μας και της περαιτέρω ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανεκτίμητη κληρονομιά που έχουμε ως λαός, τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας και των βουνών μας», δηλώνει ο κ. Στεργιούλης.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζει εξάλλου την ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα «στρατηγικό στόχο στον οποίο η εταιρεία προσβλέπει και επενδύει», διαθέτοντας μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η συσσωρευμένη εμπειρία από τις μέχρι σήμερα έρευνες σε 39 περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η κατοχή σημαντικής τεχνογνωσίας και η ολοκληρωμένη γνώση του ελλαδικού χώρου.

Τα ΕΛΠΕ ηγούνται επίσης ως διαχειριστής επιχειρηματικού σχήματος με την Ιταλική Edison, στο οποίο έχει παραχωρηθεί για έρευνες η περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου διεξάγονται ήδη εκτεταμένες γεωφυσικές καταγραφές.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here