Απλά μαθήματα νεοφιλελεύθερου κυνισμού. Λαγκάρντ: Κόψτε συντάξεις αν θέλετε ελάφρυνση χρέους

Η κ. Λαγκάρντ δεν είπε κάτι καινούργιο. Είναι πάγια θέση του ΔΝΤ, εκφρασμένη εδώ και πολύ καιρό, πως η σε βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σημαντική ελάφρυνση  του ελληνικού χρέους.

Μόνο που όταν το ΔΝΤ μιλά για σημαντική και σε βάθος χρόνου μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, εννοεί καθαρά και ξάστερα για σημαντική μείωση της δαπάνης του προυπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση. Και αυτό επιτυγχάνεται ριζικά μόνο με μεγάλες μειώσεις συντάξεων. Απλά μαθήματα οικονομικου νεοφιλελευθερισμού σε βάρος του κοινωνικού κράτους.

Αυτό ακριβώς επανέλαβε η ισχυρή κυρία του Ταμείου στη Ουάσινγκτον. «H ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συνδέοντας άμεσα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο συνέντευξης, δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στη στήριξη του ασφαλιστικού, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη ώστε να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

«Πάντα έλεγα ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να περπατά σε δύο πόδια: το ένα πόδι είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το άλλο είναι η ελάφρυνση του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση του χρέους», τόνισε. Και συνέχισε:

»Αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστικά βαθιά μεταρρύθμιση, όπως απαιτείται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά [τους Ευρωπαίους]. Αλλά, εξίσου, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η ελάφρυνση του χρέους, δεν θα κάνει πράγματι το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο» είπε.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως το ασφαλιστικό πρέπει να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το Ταμείο επιβάλλει δρακόντειες μεταρρυθμίσεις, τόνισε όμως πως «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν».

Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. «Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά» τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here