Απίστευτο θράσος καναλαρχών-διαπλοκής: Εγκαλούν τη κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή!

Τελικά οι καναλάρχες ξεπέρασαν κάθε όριο. Η διαπλοκή βλέποντας ότι χάνει οριστικά το παιγνίδι, έβγαλε μαχαίρια. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που λυμαίνονταν από 25 χρόνια το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, χωρίς άδειες και χωρίς καμία ανταπόδοση στο δημόσιο, έχουν το θράσος να κατηγορούν την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή!

Υποστηρίζουν μάλιστα, οι αρχιερείς της προπαγάνδας και της κατευθυνόμενης ενημέρωσης, όπως περίτρανα απέδειξαν το καλοκαίρι του 2015 κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκβιάσει και να ελέγξει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προσχωρώντας στην θέση της ΝΔ ότι επιχειρείται ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας και των συμφερόντων. Κάτι θα ξέρουν προφανώς από μοίρασμα…

Σε αγαστή συνέργεια με τους πολιτικούς υπεργολάβους τους στη Βουλή, επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία, ότι είναι εκείνοι που υπηρετούν τη νομιμότητα και όχι η κυβέρνηση που επιχειρεί να ρυθμίσει, για πρώτη φορά, με κανόνες, την ραδιοτηλεοπτική ζούγκλα, μέσα στην οποία άνθισαν όλα αυτά τα χρόνια, τα ποικιλώνυμα διαπλεκόμενα συμφέροντα τους.

Η κίνησή τους επιβεβαιώνει επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα εργάσθηκαν σκληρά με τα κόμματα του παλαιού φθαρμένου πολιτικού συστήματος, να σώσουν οτιδήποτε κι αν σώζεται, αλλά εις μάτην.

Εδώ απλώς εκτίθενται για άλλη μια φορά, ανεπανόρθωτα, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που τα έδωσε όλα για να ματαιώσει την συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ όσο και τα άλλα κόμματα της διαπλοκής(ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).

Τι λέει η ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας

Στην ανακοίνωση της σχετικά με τη κυβερνητική εξαγγελία περί κατάθεσης νομοθετικής διάταξης για τις τηλεοπτικές άδειες η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, τονίζει ότι «κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα ορίζεται ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις και πώς τη διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει την απόφασή του, έκανε λόγο για αντισυνταγματική εκτροπή που έχει προηγηθεί και τον αναγκάζει να προχωρήσει στην κίνησή του αυτή».

Η Ενωση τονίζει ότι «το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 15 παρ. 2 ορίζουν το πλαίσιο των παραπάνω, ξεκαθαρίζοντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως Ανεξάρτητη Αρχή. Η Κυβέρνησή διαπράττει συνταγματική εκτροπή, επιδιώκοντας να ελέγξει με τόσο προφανώς μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω τηλεόρασης. Παίρνει μια αρμοδιότητα που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, για να κάνει «παιχνίδια εξουσίας» με όρους αδιαφάνειας».

Απάντηση για τις 4 άδειες

«Την ίδια στιγμή, με άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η Κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της. Για να «τεκμηριώσει» την απόφαση αυτή, η Κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών. Όμως, με τη μελέτη αυτή, η Κυβέρνηση παραπλανά το Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ένωση, τα πέντε λανθασμένα συμπεράσματα για τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας είναι:

Συμπέρασμα 1ο: Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.

Συμπέρασμα 2ο: Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.

Συμπέρασμα 3ο: Η μελέτη αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει γίνει διαγωνισμός για χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου με δημοπράτηση ή άλλη διαδικασία. Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα 4.1 εκατ. ευρώ ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.

Συμπέρασμα 4ο: Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης.

Συμπέρασμα 5ο: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών.

Kαι η ανακοίνωση καταλήγει: 

Ας πάψει λοιπόν η Κυβέρνηση την τακτική δημιουργίας φανταστικών εχθρών που δήθεν δεν θέλουν να μπει τάξη στο τοπίο. Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους επανειλημμένα, ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους το τηλεοπτικό τοπίο, με διαφάνεια, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των απόψεων, αλλά και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Κι αυτό είναι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, ακριβώς για να μπορεί να ελέγχει και εκβιάζει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτό εφευρίσκει νομοθετικά εκτρώματα, για να μπορέσει να επιβάλει αυθαίρετα τους δικούς της κανόνες. Καλούμε την Κυβέρνηση, αντί να μιλά απλώς για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, να κάνει πράξη τις αρχές που επικαλείται, και με διάλογο να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο τροχός σε μια χώρα της Ευρώπης. Ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το προστατεύουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here