Τσίπρας στη σύνοδο του PES: Με τη συμφωνία των Πρεσπών και την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα έκλεισε λογαριασμούς του παρελθόντος

Για μία ιστορική εβδομάδα για την Ελλάδα, έκανε λόγο -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην τοποθέτηση του τόνισε πως η χώρα μας έκλεισε λογαριασμούς του παρελθόντος, καθώς η συμφωνία στις Πρέσπες με την ΠΓΔΜ και η συμφωνία του Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά, χαρακτηρίζοντάς τους αποτυχημένους διαχειριστές του παρελθόντος, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως «δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους και η ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; «Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών», υπογράμμισε.

Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της Συνόδου όλοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, όπως και για την συμφωνία των Πρεσπών που χαρακτήρισαν ιστορικό επίτευμα που κάνει περήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ενώ ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του PES για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here