Σόνια Ζαχαράτου: Είκοσι τρεις συνεντεύξεις και μία συζήτηση

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι «ΑΠΕΝΑΝΤΙ» των εκδόσεων Πολύτροπον (κατά ειδικότητα) Αρχαιολόγοι: Πέτρος Θέμελης, Μανόλης Κορρές, Βίκτωρ Σαριγιαννίδης. Εικαστικοί: Διοχάντη, Βάνα Ξένου, Γιάννης Κουνέλλης, Παναγιώτης Τέτσης, Γιαν Φαμπρ, Χρύσα. Ηθοποιοί: Ολυμπία Δουκάκη, Μηνάς Χατζησάββας. Ιστορικοί: Χάουαρντ Ζιν, Ζακλίν ντε Ρομιγί. Ιστορικός Τέχνης: Άγγελος Δεληβορριάς. Μουσικοί: Λεωνίδας Καβάκος, Θεόδωρος Κουρεντζής. Σκηνοθέτες: Λευτέρης Βογιατζής, Μιχάλης Κακογιάννης, Θεόδωρος Τερζόπουλος. Συγγραφείς: Λούλα Αναγνωστάκη, Γιώργος Βέλτσος, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Μιχαηλίδης (και σκηνοθέτης). Φιλόσοφοι: Φρανσουά Ζιλιέν, Εντγκάρ Μορέν.

Μιλάμε με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Σόνια Ζαχαράτου.

-Ένα βιβλίο με συνεντεύξεις;

Ένα έργο με ισχυρές προσωπικότητες της Ελλάδας και της διεθνούς σκηνής, το οποίο δεν μας μεταφέρει μόνο τον γνωστικό πλούτο των εκλεκτών καλεσμένων της και τα επιστημονικά ή καλλιτεχνικά επιτεύγματά τους, αλλά και σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας τους.

-Εκ βαθέων συνομιλίες;

Οι συνεντεύξεις συχνά μετατρέπονται σε εκ βαθέων συνομιλίες, σε ‘εσωτερικές’ συνομιλίες, άλλοτε τολμηρές κι άλλοτε ευαίσθητες και τρυφερές.  Αναδεικνύονται, επίσης, σε ένα παιχνίδι στοχαστικών αναζητήσεων, καθώς, στη διάρκειά τους, κάτι ανασύρεται από κοινούς συλλογισμούς, από μνήμες αισθήσεων, από μυστικά, από ψυχανεμίσματα και υπαρξιακές ανησυχίες. Μοιάζουν με δρώμενα σε θέατρο δωματίου, όπου τίποτα δεν είναι προβλέψιμο.

-Οι θεματικές ενότητες;

Μέσα από αυτές, μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη περνούν συγχρόνως και κομμάτια της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας, η πολυπλοκότητα της πολιτικής, οι απαρχές της τρομοκρατίας, η ομορφιά της αρχαιολογικής σκαπάνης και των μύθων, η ασκητική της μουσικής, τα όρια της λογοτεχνίας, η γοητεία των τεχνών, έννοιες και αξίες διαχρονικές.

-Η επιλογή των συγκεκριμένων συνομιλιών με τι  κριτήρια έγινε;

α) in memoriam για τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή,

β) τη διεθνή εμβέλεια Ελλήνων που τιμούν τη χώρα στο εξωτερικό – πρέσβεις του πολιτισμού μας,

γ) τις νεωτεριστικές θεωρίες ξένων προσωπικοτήτων, και

δ) την ιδιαιτερότητα κάποιων εξεχόντων δημιουργών.

 

Η Σόνια Ζαχαράτου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργασθεί στη δημόσια τηλεόραση , σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά. Έχει συγγράψει μυθιστορήματα, θέατρο και ποίηση, και δύο από τα έργα της έχουν ανέβει σε σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας. Έχει βραβευτεί από το ελληνικό τμήμα του ΟΗΕ και έχει διακριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας για εκπομπές της, οι οποίες προβλήθηκαν από την ΕΡΤ.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here