Βαρβιτσιώτης ζητά επαναπροωθήσεις και κέντρα κράτησης προσφύγων-Καλύπτει ακροδεξιούς τραμπούκους και βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις!

 

ΦΩΤΟ: Astraparis

Την θέση της ΝΔ για μαζικές επαναπροωθήσεις, διαχωρισμό προσφύγων και κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης επανέλαβε από τη Χίο ο υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Χαϊδεύοντας τα φασιστοειδή που προκάλεσαν επεισόδια, με τις βάρβαρες επιθέσεις τους κατά καταυλισμού προσφύγων της Σούδας, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για ανασφάλεια των πολιτών εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και σε κανένα σημείο δεν αποδοκίμασε τις απρόκλητες επιθέσεις των ακροδεξιών τραμπούκων κατά προσφύγων.

Για τα επεισόδια στη Χίο και τις επιθέσεις των φασιστοειδών, είχαν πάρει θέση τόσο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων. Αντίθετα η ΝΔ ψαρεύοντας στα θολά νερά του ακροδεξιού λαϊκισμού, δείχνει διάθεση να καλύψει πολιτικά πράξεις παράνομης, ρατσιστικής βίας από φασιστοειδείς ομάδες, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί μικροκομματικά το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη,επισκέφτηκε, κατά σειρά, το κέντρο υποδοχής προσφύγων και παράνομων μεταναστών (hot spot) στην περιοχή της ΒΙΑΛ και τον παράτυπο καταυλισμό στη Σούδα, όπου και διαπίστωσε από κοντά την πλήρη κυβερνητική εγκατάλειψη και κρατική ανυπαρξία.

Στη συνέχεια, μετέβη στο κεντρικό Λιμεναρχείο του νησιού, όπου συνομίλησε με τα στελέχη του, ενώ, αργά το απόγευμα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, και συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη με φορείς της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο νησί της Χίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές εικόνες που αντίκρυσα στη Χίο δεν τιμούν τη χώρα μας. Θεμελιώδης υποχρέωση κάθε Πολιτείας είναι να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της.

Η Κυβέρνηση, στη Χίο, έχει αποτύχει να ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της, κάτι που επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, κατά την επίσκεψή του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος “ήρθε, είδε και, απλά, απήλθε”.

Έχει αποτύχει, όμως, και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τη δέσμευση που συμφωνήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Δηλαδή τις επαναπροωθήσεις, το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες και την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες.

Αδυνατεί, έτσι, να εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες – μετανάστες.

Η Κυβέρνηση με την ανεπάρκειά της μετατρέπει την Ελλάδα σε έναν απέραντο καταυλισμό.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, την καλούμε να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία».

Συνέντευξη τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου 2016, στο πέρας της επίσκεψής του στη Χίο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, απορρίπτοντας – συνάμα – οποιαδήποτε σκέψη αποτροπής ή απώθησης και του ενδεχομένου διακινδύνευσης ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

Οπως αναφέρει ο ιστότοπος Αστραπάρης, ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απροθυμία και αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και έναντι των πολιτών της Χίου και εκείνων της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, επιμένοντας ιδιαίτερα στον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, στην εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαμονής τους, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην λήψη μέτρων για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στο νησί.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας επεσήμανε ότι παρά τις όποιες αδυναμίες και δυσκολίες στην εφαρμογή της είναι πολύ καλύτερα από την μη ύπαρξη αυτής της συμφωνίας.

Επέμεινε, τέλος, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στην ενίσχυση του προσωπικού και του μηχανισμού, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τη απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να αποσύρει από την Ελλάδα τους υπαλλήλους ασύλου, επικαλούμενη ζητήματα ασφαλείας, τα οποία – τόνισε – πρέπει να αντιμετωπισθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Στην ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου επέμεινε και ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η οργάνωση της διαδικασίας και η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here