Γαλλία: Θρίαμβος Φιγιόν, πανωλεθρία Σαρκοζί στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς

Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με διαφορά στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα της γαλλικής κεντροδεηξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017, αφήνοντας δεύτερο τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ και τρίτο και καταϊδρωμένο τον πρώην πρόεδρο Ν. Σαρκοζί!

Με βάση την καταμέτρηση το πρωί της Δευτέρας (9.524 από τα 10.229 τμήματα), ο Φρανουά Φιγιόν παίρνει το 44,1% των ψήφων για την υποψηφιότητα με τη Δεξιά στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου/Μαΐου.

Αρκετά πιο πίσω, στο 28,6%, εμφανίζεται ο Αλέν Ζιπέ. Ο Νικολά Σαρκοζί -τον οποίο οι εκτιμήσεις ήθελαν να μονομαχεί στο τέλος με τον Ζιπέ- πήρε μόνο 20,6%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων τεσσάρων διεκδικητών είναι κάτω των δύο μονάδων.

«Δεν έχω καμία πίκρα, δεν έχω καμία λύπη» είπε ο Σαρκοζί τη νύχτα προς Δευτέρα, αναγνωρίζοντας την ήττα του. «Εύχομαι τα καλύτερα για τη χώρα μου και τους συμπατριώτες μου, και για εκείνον που θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα που αγαπώ τόσο» είπε.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. «Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017», ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

Και αυτό είναι σχεδόν δεδομένο, καθώς από πολλούς θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οπότε όποιος είναι ο αντίπαλός της, έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να εκλεγεί, καθώς οι γάλλοι ψηφοφόροι θα στραφούν και θα υπερψηφίσουν τον αντίπαλό της, όποιος κι αν είναι αυτός. Και καθώς οι σοσιαλιστές δεν φαίνεται να έχουν ελπίδα με τον Ολάντ ή κάποιον άλλον υποψήφιο, ο εκλεκτός της γαλλικής κεντροδεξιάς έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος.

O δεύτερος γύρος,μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου, ωστόσο ο Φιγιόν με τον 44.1% των ψήφων, δεν χάνει την πρωτιά, καθώς έχει και την υποστήριξη Σαρκοζί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here