Τι ακριβώς ισχύει στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ

Η αναγνώριση των Ιεροσολυμων ως πρωτεύουσας του Ισαήλ απο τις ΗΠΑ άνοιξε και πάλι τους ασκούς του Αιόλου στο Μεσανατολικό. Στο επίκεντρο η Ιερουσαλήμ, η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη. Η πρώτη είναι μια πολη υπο ειδικο καθεστώς και οι άλλες δυο περιοχές είναι αραβόφωνα εδάφη που κατοικούνται απο Παλαιστινίους. Τα χωρίζει το Ισραήλ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΗ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ή ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στα όρια του παλαιστινιακού και του εβραϊκού κράτους όπως αυτά τα δύο «σχεδιάστηκαν» από τις μεγάλες δυνάμεις όταν διαμέλισαν την οθωμανική αυτοκρατορία. Ως ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο ήταν και παραμένει το μήλο της έριδος χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων.Η αρχική φιλοδοξια ήταν να συσταθουν στην περιοχήένα εβραϊκο και ένα μουσουλμανικο κράτος και η Ιερουσαλήμ να είναι διεθνής πόλη. Ομως….

Η ιστορία της πόλης

Ο Μέγας Κωνστυαντίνος  έχτισε με τη μητέρα του Αγία Ελένη το ναό της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά και τη στόλισε με πολλά μνημεία. Το 637 μ.Χ. κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ οι Άραβες οι οποίοι την ονομασαν  Κουντούς Σερίφ (ιερή πόλη). Οι Άραβες έχτισαν το 691 μ.Χ. πάνω στα ερείπια του δευτέρου ναού της Ιερουσαλήμ ένα εντυπωσιακό τζαμί. Το 1099 την ανακατέλαβαν οι Σταυροφόροι, οι οποίοι την έκαναν έδρα βασιλείου. Το 1187 την ανακατέλαβαν οι Άραβες, ενώ αργότερα την κατέλαβαν εκ νέου οι Σταυροφόροι. Το 1517 την πήραν οι Τούρκοι και το 1917 την πήραν από τους Τουρκους οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν από εκεί όταν η περιοχή άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων. Τελικά, το 1947 ένα τμήμα της αποφασιστηκε να είναι εβραϊκό και το άλλο αραβικό, αλλά από το 1967 βρίσκεται υπό πλήρη Ισραηλινή κατοχή.

Τι συνέβη από το 1947 μέχρι σήμερα:

Στον αραβοϊσραηλινό πολεμο του 1948 η μεν δυτική Ιερουσαλήμ καταληφθηκε από του Ισραήλ η δε ανατολική από την Ιορδανία. Πολλοί μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι αλλά και Χριστιανοί Παλαιστίνιοι έφυγαν άρον-άρον από τη δυτική Ιερουσαλήμ και μετοίκησαν στην ανατολική, ενώ πολλοί εβραιοι αντιστρόφως μετοίκησαν άρον-άρον από την ανατολικη Ιερουσαλήμ στη δυτική.

Η Ιορδανία ειχε καταλάβει τότε και τα εδάφη ανατολικά του Ισραήλ, δηλαδή τη σημερινή «Δυτική Όχθη», δίνοντας και στους Παλαιστινιους ιορδανική υπηκοότητα. Στον επομενο πολεμο της περιοχής, το 1967 , το Ισραήλ νίκησε και αυτή τη φορά  κατέλαβε και την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη γύρω περιοχή, δηλαδή τη Δυτική Όχθη. Στη συνέχεια, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, το Ισραήλ χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Η διεθνης κοινοτητα (με εξαίρεση τους Αμερικανούς που πρόσφατα διαφοροποιήθηκαν) θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ παλαιστινιακο έδαφος που κατέχεται παράνομα από το Ισραήλ

Η πόλης έχει πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυριου -750.000 Εβραίοι Ισραηλίτες και 400.000 Παλαιστίνιοι (κυρίως στην Ανατολική) -επίσης περίπου 20.000 Χριστιανοί

Η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Η Δυτική Όχθη  έχει έκταση  5.640 τ.χλμ. (όση ο νομός Λάρισας)  και πληθυσμό 2,5 εκατομμυριων Παλαιστινιων -επίσης ζουν εκεί 350.000 Ισραηλίτες που πήγαν εκεί ως έποκοι οταν το Ισραήλ νίκησε στον πολεμο τους  Άραβες.

Η Δυτική Όχθη (Ιουδαία και Σαμάρεια) ονομάζεται έτσι επειδή εκτείνεται στα δυτικά του Ιορδάνη Ποταμού. Βρισκεται στα δυτικά της Ιορδανίας και ανατολικά του κράτους του Ισραήλ και έχει περίπου 2,5 εκατομμύρια πληθυσμό (Παλαιστίνιοι τα 2,2 εκατομμύρια και περίπου 350.000 οι έποικοι του Ισραήλ). Περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ηταν κι αυτή κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διανεμήθηκε μεταξυ των μεγάλων δυνάμεων.  Η περιοχή «χρεώθηκε» στους Άγγλους που σκέφτονταν σε αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής να δημιουργήσουν δύο κράτη, ένα εβραϊκό και ένα αραβόφωνο-μουσουλμανικό. Η περιοχή καταλήφθηκε από την Ιορδανία το 1948 και αναγνωριστηκε ως έδαφος τη Ιορδανιας από τη Βρετανια, το Ιράκ και το Πακιστάν. Η Δυτική Όχθη θα ανήκε στο Αραβικό κράτος όπως και η Λωρίδα της Γάζας. Ομως η Ιορδανια κράτησε την περιοχή δική της μέχρι το 1967. Τότε σημειώθηκε ο πολεμος των έξη ημερών και το Ισραήλ βγηκε νικητής, οπότε κατέλαβε και τη Δυτικη Όχθη. Το Ισραήλ ως άλλοθι για  την κατοχή προβάλλει το επιχειρημα ότι «ως κατοχή νοείται η κατάληψη εδάφους που ανήκει σε αναγνωρισμένο κράτος, ενώ η Δυτική Όχθη είναι διαφιλονικούμενη και οι κάτοικοι της έχουν στερηθεί ακόμα και την ιορδανικη υπηκοότητα». Ομως 167 κράτη στον κόσμο όταν αναφέρονται στη Δυτική Όχθη  αναφέρονται σε «υπό κατοχή περιοχή» και απαιτουν από το Ισραήλ να αποχωρήσει.

Η ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΑ ΓΑΖΑΣ

Η Λωρίδα της Γάζας ειναι μια παραλιακή  χερσαία εκταση που κανονικά θα χώριζε  το Ισραήλ από την Αίγυπτο, αλλά όμως πλέον είναι περικυκλωμένη από το Ισραήλ  Εχει έκταση περίπου ιση με της Λευκάδας (360 τ.χλμ.) και πληθυσμό περί τα 2 εκατομύρια Παλαιστινίους.

Η περιοχή ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά μετά το 1918 «περιήλθε» στους Αγγλους, που το κατείχαν μέχρι το 1948. Αποχωρώντας, η περιοχή πέρασε σε αιγυπτιακή διοικηση. Οι κάτοικοι ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αραβόφωνοι. Εκεί λειτουργούσε ένα υποτυπωδώς αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος, που ομως διοικητικά ειχε αιγύπτιο κυβερνήτη. Οταν το 1967 η Αίγυπτος ηττήθηκε στον πόλεμο των έξη  ημερών από το Ισραήλ, το δεύτερο προχώρησε σε κατοχή των εδαφών της λωρίδας της Γάζας.  Παλαιστινιοι συνέχισαν να ζουν εκεί.

 

Το 1993 το Ισραηλ αναγκάστηκε να «περιοριστεί» στον εξωτερικό έλεγχο της περιοχής και ουσιαστικά στην πολιορκία της Γάζας. Δηλαδή διατήρησε τον εναέριο έλεγχο, τον έλεγχο στον κατάπλου πλοιων και στον έλεγχο όλων των χερσαίων προσβάσεων ή οδών προς τη Λωρίδα της Γάζας, εκτός από μια οδό που ένωνε τα αραβόφωνα εδάφη με την Αίγυπτο. Το 2005 οι Ισραηλινοί πήραν από εκεί και τον τελευταίο Ισραηλιτη έποικο και τυπικά αποχώρησαν, διατηρώντας όμως και πάλι το δικαίωμα του αποκλεισμού. Το 2007 στις τοπικές εκλογές των Παλαιστινιων πήρε την αυτοδυναμία η Χαμάς και το Ισραήλ σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση του. Παράλληλα ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις με την αντιπολίτευση της Φατάχ. Οι άνθρωποι της Φατάχ εκδιώχθηκαν από όλα τα κυβερνητικά πόστα του παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα, αλλά διατήρησαν τις πολιτικές δυνάμεις τους στο κράτος της Δυτικής Όχθης. Το 2014 η Φατάχ και η Χαμάς συμφώνησαν σε κοινή κυβέρνηση συνεργασίας στο κράτος της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς απαντώντας στην σκληρή στάση του Ισραήλ να ελέγχει τη Γάζα σαν να είναι ουσιαστικά μια τεράστια φυλακή, κατά καιρούς εκτοξεύει πυραύλους για να σπάσει τον αποκλεισμό και να αναγνωριστεί η παλαιστινιακή κυριαρχία. Ο αποκλεισμός έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστινίων που προσπαθούν να ζήσουν εκεί και έχουν γίνει (ματαίως) πολλά διαβήματα ειδικά για να αρθεί ο αποκλεισμός σε ό,τι αφορά σε ανθρωπιστική βοήθεια. Η Λωρίδα της Γαζας, καθώς είναι από παντού αποκλεισμένη από το Ισραήλ, που επιμένει να μη γινονται μετακινήσεις πληθυσμού ούτε από την αιγυπτιακή οδό,  εξακολουθεί να εξαρτάται από αυτό ακόμα και για την παροχή ρεύματος και ηλεκτρισμού.Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τη διεθνή καταδίκη των Ισραηλινών επιχειρήσεων, αυτές  συνεχίστηκαν και  αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας παραμένει.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here