Τεχεράνη στο ΣΑ του ΟΗΕ: Ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό οι διαδηλώσεις

Αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν «ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό», υποστήριξε ότι διαθέτει το Ιράν. 

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Ιράν, ο πρεσβευτής της χώρας της Μέσης Ανατολής στον ΟΗΕ Γκολαμαλί Χουσρού, κατηγόρησε τις ΗΠΣ για κατάχρηση της εξουσίας που διαθέτουν ως μόνιμο μέλος του Σ.Α.

«Είναι ατυχές ότι παρά την αντίσταση κάποιων κρατών-μελών, το Συμβούλιο επέτρεψε στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση να καταχραστεί την εξουσία της για να διεξαχθεί συζήτηση για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητάς του», τόνισε.

ΗΠΑ: Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νικι Χέιλι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, επεσήμανε ότι «το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του» και κατήγγειλε τις εξοπλιστικές δαπάνες της ιρανικής κυβέρνησης σε βάρος, όπως είπε, της ευημερίας των πολιτών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το μήνυμα αυτού του λαού, είναι σταματήστε να υποστηρίζετε την τρομοκρατία», ενώ ζήτησε την αποκατάσταση του διαδικτύου στο Ιράν.

Ρωσία: Ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια επέμεινε ότι εναπόκειται στο Ιράν «να διευθετήσει τα προβλήματά του», καταγγέλλοντας τη στάση των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη.

«Σπαταλάτε την ενέργεια του Συμβουλίου» είπε ο Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στις ΗΠΑ που ζήτησαν να διεξαχθεί η συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ έκανε λόγο για «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν».

Γαλλία: Οι διαδηλώσεις προκαλούν ανησυχία, αλλά δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν προκαλούν μεν ανησυχία, ωστόσο δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επικρίνοντας εμμέσως τις ΗΠΑ που ζήτησαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης αυτής της κρίσης για προσωπικούς σκοπούς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here