Συρία: Συμφωνούν σε εκεχειρία, αναζητούν το πότε

Σε τεντωμένο σκοινί  ακροβατούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενέυη για το Συριακό. Eκεχειρία στη Συρία από την 1η Μαρτίου προτείνει η Ρωσία με τις ΗΠΑ να ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε οι δυνάμεις του Ασαντ να επεκτείνουν τις περιοχές που ελέγχουν.

ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες δυνάμεις συναντώνται στο Μόναχο σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια και να επανεκκινήσει ο ειρηνευτικός διάλογος.

Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου και η ομάδα που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση ζητά παύση των εχθροπραξιών για να επιστρέψει στο τραπέζι. Στο συριακό έδαφος, ο στρατός έχει ανεβάσει την πίεση γύρω από το Χαλέπι υπό την υποστήριξη και των ρωσικών επιδρομών.

Ουάσινγκτον και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για την πορεία που πήραν οι συνομιλίες στη Γενεύη.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους όρους μίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό Interfax. «Πηγαίνουμε στο Μόναχο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα» προσέθεσε, λέγοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να ξαναρχίσουν πριν από τις 25 Φεβρουαρίου.

«Ποιος φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων; Η αντιπολίτευση και το Ριάντ, αυτοί πρέπει να ερωτηθούν, εξ όσων γνωρίζω η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ανέφερε.

«Πηγαίνουμε στο Μόναχο με μία μεγάλη ελπίδα σε μία κρίσιμη στιγμή» ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Ο Κέρι κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να «συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος ευνοϊκού για διαπραγματεύσεις».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here