Μια γυναίκα (με αναπηρία) στη δικαιωματική θέση της!

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Η εκλογή μιας γυναίκας με αναπηρία στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών αποτελεί πλέον – μετά από 37 χρόνια ύπαρξης της Επιτροπής – γεγονός!

Πρόκειται για την κυρία Ana Peláez Narváez, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), η οποία εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 20ης Συνεδρίασης των Κρατών Μελών της Επιτροπής αυτής που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουνίου, 2018.

Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, είναι σώμα 23 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών. Η Ana Peláez Narváez αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, 2019, για μια περίοδο 4 ετών.

Η πρώτη δήλωση της Ana Peláez Narváez με τη νέα της ιδιότητα και εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων της έχει ως εξής: “Πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη συστηματικής ένταξης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στο έργο της Επιτροπής. Είμαστε το 20% του συνολικού πληθυσμού των γυναικών στον κόσμο, αλλά είμαστε και αυτές που αντιμετωπίζουμε περισσότερη φτώχεια, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Επιθυμώ επίσης να επικεντρωθώ στην ενίσχυση του έργου της Επιτροπής σε σχέση με τις πολλαπλές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές αόρατες γυναίκες και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για τα συμβαλλόμενα κράτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διατομεακές διακρίσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν αφήνουμε κανέναν εκτός. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να αντιπροσωπευθεί σωστά η ανθρώπινη ποικιλομορφία σε αυτή την Επιτροπή και, ειδικότερα, να συμπεριλάβουμε άτομα από αόρατες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι γυναίκες με αναπηρία”.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here