#Switch_on: Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων γεμίζει φώς

 

Στις 3 Μαρτίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται! Δύο ιστορικά τοπόσημα της πόλης, δύο αεριοφυλάκια του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, γεμίζουν με φως ενώ ο Πύργος του Νέου Υδαταερίου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό και μας καλεί να το ανακαλύψουμε!

Τα αεριοφυλάκια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της γραμμής παραγωγής του φωταερίου. Πρόκειται για τεράστια κυλινδρικά δοχεία όπου αποθηκευόταν το αέριο πριν προωθηθεί με αγωγούς στο δίκτυο της πόλης.

Το αεριοφυλάκιο 2 κατασκευάστηκε το 1887 και σήμερα στεγάζει το INNOVATHENS, τον κόμβο επιχειρηματικότητας του δήμου. Στις 3 Μαρτίου, παίρνει την τελική του μορφή και φωτίζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο, όπως ακριβώς ταιριάζει σ’έναν Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Το αεριοφυλάκιο 3, το μεγαλύτερο που λειτούργησε στον ελλαδικό χώρο με χωρητικότητα 15.000 κυβικά μέτρα, παραμένει ανέπαφο και αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τις κατασκευές αυτού του τύπου. Σήμερα, το σήμα κατατεθέν της περιοχής του Γκαζιού, παίρνει ξανά ζωή και γεμίζει με φως την Τεχνόπολη αλλά και την Αθήνα!

Η Τεχνόπολη φωταγωγείται με σύγχρονο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό LED που χρησιμοποιεί μόλις το 1/5 της ενέργειας κοινών λαμπτήρων.

 

Παρατηρητήριο

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τα 3 του χρόνια με μια νέα ξεχωριστή στάση που εμπλουτίζει τη μουσειακή εμπειρία, το Νέο Υδαταέριο. Ανεβαίνουμε στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης, απολαμβάνουμε τη θέα και, με τη βοήθεια διαδραστικής οθόνης, ανακαλύπτουμε ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς!

Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1952 συμπληρώνοντας την παραγωγή ενέργειας και η λειτουργία του διακόπηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου το 1984. Το ψηλότερο σημείο του ονομάστηκε «Πύργος» λόγω του ύψους του που αγγίζει τα 30 μέτρα. Το κτίριο αποτελεί το μοναδικό παραγωγής υδαταερίου που διασώζεται στην Ευρώπη ενώ αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Μέχρι σήμερα, το ισόγειο του Νέου Υδαταερίου συμμετείχε συμπληρωματικά στη μουσειακή διαδρομή φιλοξενώντας την αίθουσα προβολών, το χώρο όπου διεξάγονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου αλλά και το Shop, με μοναδικά αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών εμπνευσμένα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και το βιομηχανικό του χαρακτήρα.

Απο τις 3 Μαρτίου, το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται. Ανεβαίνουμε στον τελευταίο όροφο και ανακαλύπτουμε μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της πόλης. Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα με θέα 360 μοιρών. Για τους πιο…περίεργους θα υπάρχουν και κυάλια!

Παράλληλα, μια διαδραστική οθόνη θα επιτρέπει στον επισκέπτη:

 • Να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
 • Να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης
 • Να γνωρίσει καλύτερα τα ιστορικά τοπόσημα που βλέπει με γυμνό μάτι
 • Να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από την Τεχνόπολη και το Γκάζι προς το Σύνταγμα, την Πλάκα, τον Κεραμεικό και τη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς
 • Να βγάλει selfie με θέα από τον Πύργο!

 

Skywalk

Ένα υπερσύχρονο action park για όλους στην καρδιά της Αθήνας!

Μετά το Σηάτλ, την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα και όχι μόνο, η Αθήνα υποδέχεται το δικό της υπερσύγχρονο action park, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων!

Το Skywalk έρχεται στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Ευρώπης, και υπόσχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία για παιδιά όλων των ηλικιών!

Αιωρούμενες γέφυρες και μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ συνθέτουν την εντυπωσιακή κατασκευή όπου όλοι μπορούμε να ακονίσουμε τη φαντασία μας, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε…στον αέρα!

Αναλυτικά, στο Skywalk μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία:

 • να σκαρφαλώσουν στο μεγάλο χωροδικτύωμα,
 • να ανακαλύψουν τα 3 εναέρια παρατηρητήρια και να απολαύσουν τη θέα από ψηλά
 • να ισορροπήσουν σε 4 εναέριες γέφυρες από δίχτυ με σφικτό πλέγμα και
 • να γλιστρήσουν μέσα από 1 σωληνοειδή τσουλήθρα από ανοξείδωτο χάλυβα.

 

AthensBikes

Ανακάλυψε την Αθήνα με ποδήλατο! Πρώτος σταθμός η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων!

Το AthensBikes είναι μια υπηρεσία bike sharing η οποία σου προσφέρει τη δυνατότητα να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι μικρού αντιτίμου.

Χρησιμοποιώντας ένα από τα 10 ποδήλατα που βρίσκονται στην Τεχνόπολη έχεις την ευκαιρία να μετακινηθείς στην πόλη χωρίς ταλαιπωρία, αξιοποιώντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας!

Οι δύο διαδρομές που προτείνουμε αφορούν βόλτα στα μνημεία της Αθήνας αλλά και στο εμπορικό τρίγωνο! Μπορείς ακόμα να κάνεις μια βόλτα στον ποδηλατόδρομο της πόλης που ξεκινά από το Γκάζι (γέφυρα Πουλοπούλου) και φτάνει μέχρι το Φάληρο.

Θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα Athens Bike; Ακολούθησε 3 απλά βήματα:

 1. Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Με τη διαδικασία αυτή, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική οθόνη που βρίσκεται πάνω στη βάση πρόσδεσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
 2. Πλησιάζεις την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης του Athens Bikes στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη.
 3. Μόλις αναγνωριστεί η κάρτα, η κλειδαριά ανοίγει και το κοινόχρηστο ποδήλατο μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί.

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εκδηλώσεων για την Πέμπτη 3 Μαρτίου:

 

*Θεατρική παράσταση «ΑΥΤΟ…» από την ομάδα Μικρές Ιστορίες

Για παιδιά από 2 ετών αλλά και για ενήλικες που θα ήθελαν να τρυπώσουν για λίγο στη σκέψη και στο παιχνίδι των παιδιών.

Αίθουσα: Δεξαμενές Καθαρισμού

Ώρα: 18:30-19:30

 

*Βιβλιοπαρουσίαση «10 Τετράδια Μουσειολογίας»

Το πρώτο έντυπο περιοδικό μουσειολογίας στην Ελλάδα γιορτάζει τα 10 του τεύχη.

Αίθουσα: Παλαιοί Φούρνοι

Ώρα: 18:30-19:30

 

*Συναυλία της Athens Big Band

Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι

Ώρα: 18:30-19:30

 

*Παρουσίαση πλατφόρμας Athens Bikes

Ώρα: 19:15-19:45

 

*Παρουσίαση του Technopolis Skywalk από την ομάδα The Skywalkers της Circus Dayz

Ώρα: 19:40-20:00

 

*Switch On από το Δήμαρχο Αθηναίων

Φωταγώγηση της Τεχνόπολης

Ο Δήμαρχος της Αθήνας πραγματοποιεί το συμβολικό Switch On ξεκινώντας από τον Πύργο και καταλήγοντας στο Αεριοφυλάκιο 3.
Ώρα: 20:00

 

*Συναυλία των Jaguar Bombs

Αίθουσα: Μηχανουργείο

Ώρα: 20:30-22:00

 

*After party με τους Λατέρνατιβ  παραγωγούς του En Lefko 87,7

Αίθουσα: Μηχανουργείο

Ώρα: 22:00

 

Από τις 18:00 έως τις 22:00

 

*«Ψηφιακή εμπειρία» στο INNOVATHENS

Drones πετούν πάνω από την Τεχνόπολη μεταδίδοντας την εκδήλωση μέσω live streaming. Παράλληλα, εκτίθεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τα 2 χρόνια INNOVATHENS, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός της φωταγώγησης της Τεχνόπολης και του Skywalk και έργα ανοιχτής σχεδίασης.

 

*Έκθεση Φωτογραφίας «#my_igm» από τους Greek Instagram Events & το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Αίθουσα: Αποθήκη

 

*Αναβάσεις στο Παρατηρητήριο

*Έκθεση Φωτογραφίας του Χ. Κοψαχείλη «15 χρόνια Athens Technopolis Jazz Festival»


Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι

 

Η εκδήλωση #Switch_On αφορά και σε έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΕΣΠΑ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here