Στην Αθήνα ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις – Θέλει να παρατήσει το σινεμά και να μηδενίσει το κοντέρ

Την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή από το μηδέν εξέφρασε στη συνέντευξή του ο 60χρονος ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιουις που δήλωσε ότι δεν θα γυρίσει άλλη ταινία και ήρθε στην Ελλάδα για την πρεμιέρα του ερωτικού δράματος  «Αόρατη Κλωστή».

Πέρσι ειχε ανακοινώσει ότι η «Αόρατη Κλωστή» θα είναι η τελευταία του ταινία -το είχε ξαναπει πριν από χρόνια, ομως τώρα επιμένει ότι το εννοεί. Πέρσι επισης είχε πει ότι υποφέρει από κατάθλιψη και ότι θέλει να δοκιμάσει να αλλαξει οπτική γωνία στη ζωή.

Τα έσοδα από την πρεμιέρα θα πάνε στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή.

Κάτοχος τριών βραβείων Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος

«Δεν ξέρω γιατί αποφάσισα να σταματήσ την υποκριτική», είπε. «Και να ήξερα την απάντηση και πάλι θα προσπαθούσα ν’ αποφύγω ν’ απαντήσω. Είναι κάτι πολύ προσωπικό. Δεν θα ήθελα να το συζητήσω άλλο. Ηδη, έχω μιλήσει πάρα πολύ για όλο αυτό. Δεν το καταλαβαίνω κι εγώ ο ίδιος.  Και είμαι σίγουρος ότι θα μου είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστώ το σινεμά. Γιατί, όταν ήμουν ακόμα παιδί, μου έσωσε τη ζωή. Ήταν το καταφύγιό μου. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για όλα αυτά που μου χάρισε η υποκριτική, όμως πραγματικά πιστεύω, ότι ήρθε η ώρα να εξερευνήσω τον κόσμο μ’ ένα διαφορετικό τρόπο».

 

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κόσμος θεωρεί ότι είμαι τρελός. Με εξυπηρετεί αυτό γιατί δημιουργεί το τέλειο άλλοθι, κι εγώ πίσω από αυτό  μπορώ να ζω την κανονική ζωή μου. Η αλήθεια είναι ότι κάποια μέρα το γύρισμα τελειώνει. Παίρνεις ένα εισιτήριο κι επιστρέφεις σπίτι σου. Ωστόσο οι ήρωες μου δεν παύουν ποτέ να με απασχολούν. Δίνω σε αυτούς όλη μου την αγάπη, και βιώνω πολλές φορές το τέλος τους ως απώλεια. Και ο αποχωρισμός είναι το δυσκολότερο κομμάτι».

Πιστεύει στην στρατευμένη τέχνη;

«Ανήκω στους καλλιτέχνες που αναγνωρίζουν ότι όλη η δημιουργία είναι, αρχικά, κάτι ιδιαίτερα εγωιστικό. Ελπίζεις μόνο ότι αυτό που σημαίνει τόσα πολλά για σένα θα βρει στη διαδρομή του κι άλλους ανθρώπους και θα καταλήξει να σημαίνει πολλά και γι’ αυτούς».

Στην «Αόρατη Κλωστή» ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ενσαρκώνει  έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο σχεδιαστή μόδας στο Λονδίνο του ’50 και ερωτεύεται μια πολύ νεότερη σερβιτόρα, που την μετατρέπει σε μούσα του. Στο κάδρο και η αδελφή του όμως και ουσιαστικά οι συγκρουόμενες ανάγκες τριών ανθρώπων που ο καθένας τους παλεύει με ένα δικό του δράμα, επικετρωμένο στον εγωπαθή δημιουργό αλλά όχι λιγότερο και στους «υπολοιπους» που έχουν τις δικές τους ζωές και υπαρξιακές πιέσεις.

«Θέλαμε η «Αόρατη Κλωστή» να είναι έργο μουσικής δωματίου, όχι έργο για συμφωνική ορχήστρα», είπε ο Λιούις. «Για τον κεντρικό ήρωα θέλαμε να βρούμε ένα επάγγελμα δημιουργικό, αλλά οι τέχνες – όπως η ζωγραφική- είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν κινηματογραφικά. Όποτε επιλέξαμε να τον κάνουμε μόδιστρο. Μπήκα στο ρόλο για να αναδείξω την εμμονή του ήρωα με τη δημιουργία. Οι εμμονές συνήθως μας κάνουν εγωπαθείς. Αποκλείουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό ήθελα να δείξω. Λυπάμαι που τον έκανα τόσο ασυγχώρητο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here