Πάνω από 24 εκατ. Ευρώ οφείλουν ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ σε ανταποδοτικά τέλη για ΑΠΕ  

 

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Περισσότερα από 24 εκατομμύρια ευρώ «λιμνάζουν» στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί εδώ κι ένα χρόνο στους κατοίκους περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως ανταποδοτικά τέλη.

Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για το συνδεδεμένο σύστημα και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για το μη συνδεδεμένο (τα νησιά) έχουν παρακρατήσει το ποσό αυτό από τους παραγωγούς ΑΠΕ, εντούτοις δεν το έχουν ακόμη αποδώσει στους δικαιούχους.

Αποτέλεσμα; Οι κάτοικοι σε 111 δήμους της χώρας αναμένουν την επιστροφή του ποσοστού που δικαιούνται λόγω της λειτουργίας αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών στις περιοχές τους.

Κι αυτό παρότι, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί με υπουργική απόφαση η σχετική προεργασία με την οποία αποσαφηνιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να διανεμηθεί η ειδική παρακράτηση που γίνεται στο τζίρο των αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, στους δήμους όπου είναι εγκατεστημένοι τέτοιοι σταθμοί και στους λογαριασμούς ρεύματος των δήμων αυτών.

Το αποθεματικό των περίπου 24 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί στο ΛΑΓΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δεν έχει αποδοθεί ως τώρα, προέρχεται από συνολική παρακράτηση 3% επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ.

Το 1% δικαιούνται οι κάτοικοι περιοχών όπου λειτουργούν οι ΑΠΕ, το 1,7% οι δήμοι και το 0,3% το Πράσινο Ταμείο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here