Πανελλήνιες 2017: Που ανεβαίνουν και που κατρακυλάνε οι βάσεις – Πάνω από 19.000 μόρια οι Ιατρικές

Πτώση στις πολυτεχνικές σχολές, βουτιά στις οικονομικές, θεαματική άνοδο στις παιδαγωγικές. Τρία  χρόνια πριν να κλείσει ο κύκλος των πανελλαδικών εξετάσεων, τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής, θα καταδείξουν για άλλη μια φορά την ύπαρξη ενος στρεβλού εξεταστικού συστήματος.

Η σφαγή στα Μαθηματικά. η μείωση των αριστούχων στην Φυσική και  η εντυπωσιακή μείωση στη Χημεία, θα ανακατέψει πολύ γερά την «τράπουλα» ειδικά στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές και θα φέρει τα πάνω κάτω στις βάσεις εισαγωγής.

Από την σύγκρουση αυτή, αλώβητες  φαίνεται ότι θα βγουν οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές που εκτιμάται ότι θα σπάσουν πάλι το φράγμα των 19.000 μορίων. 

Εάν υποθέσουμε ότι οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν με τα ίδια περίπου με τα περσινά κριτήρια το μηχανογραφικό τους , η εικόνα από τα βαθμολογικά στοιχεία οδηγεί στα εξής βασικά συμπεράσματα:

1. Τα Μαθηματικά θα χρεωθούν φέτος την «βουτιά» των βάσεων στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές και την ακόμα μεγαλύτερη « βουτιά « στις οικονομικές σχολές. Η μείωση των αριστούχων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θα πιέσει τις βάσεις κυρίως στα πολυτεχνικά τμήματα των περιφερειακών Ιδρυμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα «βοηθήσει» και η Φυσική αφού το περσινό ποσοστό των αριστούχων μετατοπίστηκε φέτος μια κλίμακα πιο κάτω, σε αυτή του 17. Η μεγάλη έκπληξη όμως έρχεται από τη Χημεία, στην οποία καταγράφηκε 50% μείωση του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν από 19-20.

Στη Φυσική τα στατιστικά δεν κατέγραψαν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν οι πιο χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου μιας και οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, εκτοξεύτηκαν στο 56,26%.

2. Η πτώση δεν θα ακουμπήσει όπως φαίνεται, τις Ιατρικές σχολές που αναμένεται να σπάσουν και πάλι το φράγμα των 19.000 μορίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων ( περίπου 1000 θέσεις από πέρσι) και οι επιδόσεις στη Βιολογία θα συγκρατήσουν τις βάσεις των ιατρικών και των υπόλοιπων δημοφιλών σχολών του Πεδίου Υγείας ακόμη και στην περιφέρεια, όπου δεν αποκλείεται και οριακή αύξηση. Πάνω από τα 18.600 μόρια εκτιμάται ότι θα σταθεί η βάση στην Ιατρική σχολή Αλεξανδρούπολης.

3. Οι περισσότερες θεωρητικές σχολές του πρώτου πεδίου , δεν θα εμφανίσουν απώλειες, με τις Νομικές να κρατούν ψηλά την βαθμολογία τους και να σκαρφαλώνουν από 50 έως 100 μόρια. Ανάλογη εικόνα θα έχουν και οι περιζήτητες σχολές Ψυχολογίας. Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, οι λίγο καλύτερες από πέρσι επιδόσεις στα Αρχαία και στα Λατινικά , οι ίδιες επιδόσεις στην Ιστορία , θα συγκρατήσουν τις βάσεις κοντά στα περσινά επίπεδα για όλες τις σχολές του πεδίου, με μια τάση ανόδου στις πιο περιζήτητες σχολές .

4. Αντίστροφη πορεία από την κυρίαρχη πτωτική, σε τροχιά ανόδου δηλαδή, θα κινηθούν φέτος οι Παιδαγωγικές σχολές που ξαναβρίσκουν την χαμένη τους αίγλη. Η εξέλιξη αυτή, δεν οφείλεται στις καλές επιδόσεις αλλά στον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των υποψηφίων που έχουν επιλέξει το τέταρτο πεδίο, των Επιστημών της Εκπαίδευσης. Μετά την περσινή βουτιά, οι βάσεις στα παιδαγωγικά αναμένεται να εκτιναχτούν φέτος ακόμη και πάνω από 1000 μόρια.

Η γενική εικόνα των βαθμών δείχνει μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία :

• Επιτυχόντες – υποψήφιοι οι οποίοι θα μπουν σε τμήματα πολύ χαμηλές βαθμολογίες, κάτω από τη βάση.

• Μεγάλες βαθμολογικές διαφορές ανάμεσα στον πρώτο και στον τελευταίο επιτυχόντα κυρίως σε περιφερειακά τμήματα. Πχ. Στο Μαθηματικό της Σάμου, η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο επιτυχόντα έχει φτάσει και τα 6.000 μόρια. Ανάλογο φαινόμενο αναμένεται ότι θα εμφανιστεί και φέτος.

• Αν και τα θέματα των εξετάσεων, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, ο στόχος της βαθμολογικής διασποράς δεν επετεύχθη. Ετσι η συντριπτική πλειοψηφία συνωστίζεται κάτω από τη βάση με τα Μαθηματικά να έχουν τα πρωτεία.

• Είδος εν ανεπαρκεία οι φετινοί αριστούχοι . Είναι από τις ελάχιστες φορές που εμφανίζεται διψήφιος αριθμός στη υψηλότερη βαθμολογική κλίμακα 18 -20 που ανοίγει την πόρτα όλων των σχολών .

Τα μηχανογραφικά που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι , είναι αυτά που θα ανακατέψουν πλήρως την «τράπουλα των σχολών» και θα οδηγήσουν στην δημιουργία του περίφημου ντόμινο των σχολών που διατρέχει παραδοσιακά το εξεταστικό σύστημα.

Σταχυολογούμε από τα πιο βασικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων:

• 17.046 υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψαν από 0-10 στα Μαθηματικά. ΄Ενας μόνο από όλους τους υποψήφιους του πέμπτου πεδίου , έγραψε άριστα στη Νεοελληνική Γλώσσα, 35 έγραψαν άριστα στα Μαθηματικά και 1.441έγραψαν άριστα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Οι οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου θα δεχθούν διπλό «χτύπημα» φέτος. Δεν έφτανε το στραπάτσο των Μαθηματικών , ήρθαν και οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Ενώ πέρσι το ποσοστό αριστούχων στο μάθημα αυτό έφτασε το 30%, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε μόλις το 11%, γεγονός που δείχνει ότι η βουτιά στις βάσεις των οικονομικών σχολών θα είναι μονόδρομος. Οι σχολές πληροφορικής ίσως να μη δεχτούν τόσο μεγάλη πτώση, καθώς κάποιες ανοίγουν και από το 2ο επιστημονικό πεδίο.

• Μετανιωμένοι πρέπει να είναι όσοι υποψήφιοι από τις θετικές Σπουδές πήραν ως μάθημα επιλογής την Ιστορία αφού σημειώθηκε κυριολεκτικά σφαγή με το 90% να γράφει κάτω από τα βάση ενώ μόλις 18 υποψήφιοι έγραψαν άριστα.

• Για τους υποψήφιους των Θετικών Σπουδών τα Μαθηματικά αναδείχτηκαν φέτος σε μοιραίο μάθημα. Από τους 21.487 που διαγωνίστηκαν πάνω από τους μισούς (12.087) έγραψαν κάτω από τη βάση ενώ σχεδόν 10.000 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να λύσουν το τρίτο και τέταρτο θέμα. Συγκεκριμένα, 5.605 υποψήφιοι έγραψαν από 0-5 στα Μαθηματικά και 6.482 από 5-10 ενώ μόλις 422 υποψήφιοι έγραψαν άριστα.

• Στα Αρχαία, το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση μειώθηκε φέτος στο 40.98% από 52,65% πέρσι. Από 19 -20 έγραψαν 160 υποψήφιοι , στα Λατινικά, από 19 -20 έγραψαν 3.063 υποψήφιοι ενώ στην Ιστορία οι αριστούχοι ήταν 1465. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσα οι περισσότερες βαθμολογίες εμφανίζονται στην μεσαία κλίμακα. Από 14- 16 έγραψαν 4.600 υποψήφιοι .

.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here