Μετά τις αντιδράσεις στο ασφαλιστικό, επανέρχεται το παράλληλο πρόγραμμα

Την ώρα που αποχωρούσαν από την Ελλάδα οι εκπροόσωποι των θεσμών, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά και με επείγουσες σχεδόν διαδικασίες  να ξαναζεστάνει και να επαναφέρει το παγωμένο από τον περασμένο Δεκέμβριο «παράλληλο πρόγραμμα».  

Το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα θα εισαχθεί την προσεχή εβδομάδα προς επεξεργασία στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μορφωτικών Υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», αποσύρθηκε μετά τις ενστάσεις των εταίρων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.. αν και η κυβέρνηση ουδέποτε παραδέχθηκε αυτή την εκδοχή, λέγοντας ότι θα επανέλθει μετά τις γιορτές.

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 14 Δεκεμβρίου και στις 16 και 17 του ίδιου μήνα με την διαδικασία του επείγοντος είχε ξεκινήσει η επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η συζήτηση ωστόσο διεκόπη τότε, με τον πρόεδρο της Βουλής να επικαλείται τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και να σημειώνει ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει εκ νέου στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις για το χώρο της Υγείας.

Ειδικότερα αφορά:

 • Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο εμπίπτουν και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα)
 • Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές της χώρας
 • ‘Αρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ειδικευόμενων για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικώς της επαρχίας)
 • Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των ιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις
 • Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων – μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ
 • Ρυθμίσεις των εφημεριών των ιατρών και του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων
 • Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των ιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κ.α.)
 • Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ
 • Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών
 • Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.
 • Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here