Κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group για κόκκινα δάνεια, προστασία α΄κατοικίας

Ιδιαίτερα κρισιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του ΕuroWorking Group στην οποία θα κριθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α΄κατοικίας, η οποία θα εγκριθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η Αθήνα επιθυμεί την έγκριση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, να γίνει στη βάση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζών.

Εάν υπάρξει συναίνεση στο ΕuroWorking Group της Δευτέρας, τότε η σχετική ρύθμιση θα μπορέσει να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση του ποσού 1 δισ. ευρώ που αποτελεί τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες είχε υπάρξει εμπλοκή στη  διαπραγμάτευση για το θέμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών για άρση του αδιεξόδου.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε ενστάσεις και απέστειλε σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία απάντησε με διαροές ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη ρύθμιση, μονομερώς.

Στην διαπραγμάτευση παρενέβη και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, «αδειασε» τον Ντ. Κοστέλο και δήλωσε  δημόσια ότι υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών»,  εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η όλη εμπλοκή δημιουργήθηκε λόγω μιας επιστολής του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία ενημέρωσε ότι η συμφωνία θα δημιουργούσε προβλήματα στις συνεταιριστικές τράπεζες και στην Attica Bank.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here