Κούρδοι του Ιράκ: Το 95,97% υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα-Πανηγυρισμοί Κούρδων και στο γειτονικό Ιράν-Συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν

 

Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν, φέρνει μεγάλες γεωστρατηγικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή και αναδιατάσσει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν, δείχνουν ότι το 95,97% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ και της δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Οπως μεταδίδει η Rudaw TV,  τηλεόραση της Κουρδικής τοπικής κυβέρνησης (KRG), τα πρώτα exit polls, καταγράφουν συντριπτικό ποσοστό υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα καθώς μόλις το 4.07 ψήφισε «οχι» στην ανεξαρτησία.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη κανονικά σήμερα, παρά τις αντιδράσεις, τις πιέσεις και τις καθαρές απειλές από όλα τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβαομένων της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες από δεκάδες χιλιάδες Κούρδους στο γειτονικό Ιράν, να πανηγυρίζουν στους δρόμους του Μπασούρ, για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε πως ίσως μια νύχτα μας βρούν μπροστά τους. Σε συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει άκυρο και κενό περιεχομένου το δημοψήφισμα το οποίο η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει.

Αντίθετα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι έχει μεγαλο σεβασμό για το κουρδικό δημοψήφισμα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here