Ισραήλ και ΗΠΑ τρίβουν τα χέρια τους με τις διαδηλώσεις στο Ιράν

Ο ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών Ίζραελ Κατζ ενθάρρυνε τους ιρανούς αντικαθεστωτικούς να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και οι Αμερικανοί (πάντα ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα όταν δεν αφορούν συμμάχους τους) προειδοποιούν το Ιράν να μην χτυπήσει διαδηλωτές «γιατί τους ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» (the world is watching – όπου ως world εννοούν τον εαυτό τους).

Ο Ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών είπε συγκεκριμένα:

«Εύχομαι  στον ιρανικό λαό επιτυχία  στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κατζ, μιλώντας στην ραδιοφωνία των ενόπλων δυνάμεων. «Εάν οι άνθρωποι κατορθώσουν να επιτύχουν ελευθερία και δημοκρατία, πολλοί από τους φόβους για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή θα εξαφανισθούν», υποστήριξε.

Ερωτηθείς γιατί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ακολουθεί το παράδειγμα του ίδιου αλλά και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει ανοικτή στήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν, ο Κατζ απάντησε:

«Αρχή του Ισραήλ είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης».

Τα επεισόδια στο Ιράν μπορεί να οφείλονται εν μέρει στην οικονομική ανέχεια του λαού, όμως είναι βέβαιο ότι οργανώνονται ή πάντως ενισχυονται από τη Σαουδικη Αραβία και τις ΗΠΑ, ή και από το Ισραήλ. Ερχονται λίγο καιρό αφ΄ότου η Σαουδική Αραβια άρχισε να «τρίζει τα δόντια» στο Λιβανο και στο Ιράν ότι ευνοούν τη Χετζμπολάχ και ότι οι σιίτες είναι τρομοκράτες που αναμιγνύονται σε ξένα κράτη. Ο δε πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε δημοσιως (μετά την άτυπη κράτησή του στη Σαουδική Αραβία) οτι το Ιράν δεν κάνει καλά να αναμιγνύεται σε ξένες υποθέσεις της περιφέρειας.

Αίφνης οι διαδηλωτές μεταξύ των αιτημάτων για αυξήσεις και για θέματα δημοκρατίας άρχισαν να ζητούν και «Μη ανάμιξη του Ιράν στην περιφέρεια» και «Το Ιράν να κοιτάζει το Ιράν»

Τα οικονομικα αιτήματα ειναι πολύ λογικά βεβαια,  με δεδομένη την άθλια οικονομική κατάσταση, όμως για να μην ξεχνιομαστε, αυτή οφείλεται στο εμπάργκο των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. Η δε «ανάμιξη του Ιράν» σε  «ξένες» υποθέσεις είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της ανάμιξης άλλων στις δικές του. Ανάμιξη που έχει προκαλέσει και πολύ βαθιά αισθήματα μισους προς τον δυτικο τρόπο ζωής και προς τις δυτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα ακόμα και καλοπροαίρετες τάσεις εκσυγχνρονισμού ή εκδημοκρατισμού της κοινωνίας να σκοντάφτουν στην αντίληψη του μέσου Ιρανού που τις βλέπει ως «ξένο τρόπο ζωής» και ως επιβεβλημένες από ξένες, εχθρικές δυνάμεις. Αυτή η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση αναγκάζει ουσιαστικά τη χώρα να μένει οπσιθοδρομική σε ένα θεοκρατικό μοντέλο -μοντέλο που πάντως ξεπηδησε από τη λαϊκη εξέγερση εναντιον του Σάχη υπό τον Αγιατολάχ ΧομεΪνί. Οσο αντιδραστικό ή  οπισθοδρομικο, αντιδημοκρατικό και εθνικιστικό και αν μοιάζει το Ιράν, καλό είναι και να θυμόμαστε πώς έφτασε να πεισμώσει εναντίον του δυτικού τρόπου ζωής:

  1. Οι ΗΠΑ είχαν διοργανώσει μαζί με τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς πραξικόπημα και ανέτρεψαν τον νόμιμα εκλεγμένο πρωθυπουργό του Ιράν το 1953 για να ευνοήσουν τον Σάχη που τους υηρέτησε πιστά μέχρι τέλους
  2. Οι ΗΠΑ έβαλαν τον Σαντάμ Χουσεϊν (πολύ προτου τον κρεμάσουν ως προδότη) να επιτεθει στο Ιράν (εξαετής πολεμος για τον Περσικό). Τοτε το Ιράν πέρασε στην αντεπίθεση και άρχισε όντως να ξεσηκώνει τους σιίτες του Ιράκ εναντίον του Σαντάμ
  3. Οι Σαουδάραβες με τους Αμερικανούς και το Ισραήλ αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τον Άσαντ επειδή ο πρόεδρος της Συρίας ευθυγραμμιζόταν με τον άξονα Ρωσίας-Ιράν για τους αγωγούς της περιοχής και ουσιαστικά είχαν στόχο την ανατροπή του προέδρου της Συριας και της κυβέρνησης του Ιράν.

Για να μη φτάσουμε και στην «προϊστορία», ότι στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι δυτικοί  ανέτρεψαν τον τότε Σάχη ως υποτιθέμενο γερμανόφιλο ενώ η χώρα ηθελε να παραμείνει ουδέτερη και η αιτία ήταν τα πετρέλαια (τότε οι Βρετανοι εισέβαλαν στο δυτικό Ιράν και οι Ρώσοι στο βορειοανατολικό).  Οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χρησιμοποίησαν και τους Κουρδους και τους Αζέρους αυτονομώντας περιοχές του Ιράν, που τελικά το Ιράν ανέκτησε εκδιώκοντας τους Κουρδους στο ιρακινό Κουρδιστάν και τους Αζέρους στο Αζερμπάίτζάν. Οι Αμερικανοί μπήκαν στο «παιχνιδι» μετά το Β Παγκόσμιο και έκτοτε κυριάρχησαν μέσω του Σάχη που δεν έλεγε ποτέ «όχι» επειδή δεν ξεχνουσε ότι του έκαναν τη χάρη να «εξαφανίσουν»  με «πραξικοπημα» τον νόμιμο πρωθυπουργό της χώρας Μοχάμεντ Μοσαντέκ. Ο Μοσαντέκ δικάστηκε ως… προδότης, επειδή ειχε περιθωριοποιήσει τον Σάχη και επειδή είχε εθνικοποιήσει τα πετρέλαια της χώρας του….

Ο Μοσαντέκ πέθανε σε κατ’ οίκον περιορισμό….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here